Afvallen? Drink voor de maaltijd een halve liter water

Een dieet volgen om af te vallen? Drink steevast een half uur voor elke maaltijd een halve liter kraanwater.

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Een dieet volgen om af te vallen hoeft niet moeilijker te zijn dan steevast een half uur voor elke maaltijd een halve liter kraanwater te drinken. Dat schrijven onderzoekers van de universiteiten van Birmingham en Oxford in een artikel dat binnenkort verschijnt in het blad Obesity.

De Britse wetenschappers baseren zich op een vergelijkende studie die zij uitvoerden onder 84 volwassenen met overgewicht. De helft die drie maanden lang trouw een ‘waterdieet’ volgde viel gemiddeld 2,4 kilo af, de controlegroep raakte in die periode 1,2 kilo kwijt.

Heel eenvoudig

Een bescheiden gewichtsverlies, geven de onderzoekers toe, maar als dat afvaltempo over langere tijd volgehouden kan worden, tikt het op den duur wel aan. Omdat het recept zo eenvoudig is, makkelijk is in te passen in de dagelijkse routine en niets kost, verwachten zij dat het volhouden van het waterdieet geen groot obstakel hoeft te zijn.

Gaandeweg de studie bleek dat echter niet voor iedere deelnemer even makkelijk. Iets minder dan de helft bleef het schema trouw. Het resultaat bij hen was volgens de onderzoekers vergelijkbaar met wat commerciële afvalprogramma’s bij mensen met overgewicht kunnen bereiken.

Hoe werkt het?

Het onderzoek bevestigt de resultaten van een soortgelijke studie uit 2010, maar verbreedt de conclusies nu naar de algemene bevolking. De deelnemers voor de studie in Birmingham werden geworven via de huisarts en kwamen uit alle lagen van de bevolking.

Hoe het waterdieet precies werkt, weten de onderzoekers niet. Een theorie is dat het water de maag vult en dat zou ervoor kunnen zorgen dat het gevoel van verzadiging eerder wordt bereikt, waardoor mensen vanzelf minder eten. Maar dat effect zou weer teniet gedaan kunnen worden als mensen dan, als het water is verdwenen, tussen de maaltijden door gaan snacken omdat zij weer honger krijgen.

Een alternatieve verklaring is dat door het water de energie-inhoud van de maaginhoud afneemt. Eerder onderzoek heeft laten zien dat het eten van laagcalorische maaltijden in ieder geval op de korte termijn leidt tot afvallen.