Aantal moorden bereikt laagste punt – bijna 3 slachtoffers per week

De politie in Amsterdam heeft De Clerqstraat afgezet nadat daar een man werd doodgeschoten, in mei dit jaar.
De politie in Amsterdam heeft De Clerqstraat afgezet nadat daar een man werd doodgeschoten, in mei dit jaar. Foto ANP / Olim Bajmat

In Nederland zijn vorig jaar 144 mensen om het leven gekomen door moord of doodslag. Nooit sinds het begin van de metingen in 1996 lag dat aantal zo laag, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek vanmorgen. Het overgrote deel van de slachtoffers was man.

Gemiddeld komen er per week dus iets minder dan drie mensen om het leven door moord. Veel verschilt het aantal moorden overigens niet van een jaar eerder, toen er 145 mensen werden omgebracht. Wel ligt het aantal moorden fors lager dan bijvoorbeeld tien jaar geleden, toen er 223 moorden werden geregistreerd.

Van de slachtoffers van vorig jaar waren 113 man, zo schrijft het CBS, dat daarbij ook in kaart bracht op welke wijze zij om het leven kwamen. Tussen 2010 en 2014 werd exact vier op de tien mannen met een vuurwapen om het leven gebracht. Nog eens dertig procent werd doodgestoken, zo meldt het statistiekbureau.

Bij vrouwen is ex of partner vaak de dader

Bij ongeveer een op de acht gevallen ging het om een afrekening in het criminele circuit, iets wat bij vrouwen zelden het geval is. Daar is de dader in meer dan de helft van de gevallen de partner of ex-partner, aldus het CBS. Oorzaak is dan vaak een echtelijke ruzie of jaloezie bij de dader.

Anders dan bij de mannen bereikte het aantal moorden op vrouwen vorig jaar overigens het laagste punt in bijna twintig jaar. Zij werden veelal in hun eigen woning om het leven gebracht. Dat gebeurde in meer dan de helft van de gevallen door middel van een steekwapen of wurging.