12 medewerkers van het ontplofte bedrijf in Tianjin opgepakt

Luchtfoto van de rampplek
Luchtfoto van de rampplek Foto: EPA

Twaalf medewerkers van het bedrijf dat eigenaar is van de eerder deze maand ontplofte opslagloods in de Chinese stad Tianjin zijn opgepakt. Elf ambtenaren werden daarnaast door de aanklagers in staat van beschuldiging gesteld. Bij de ontploffing kwamen 139 mensen om te leven en werd het havengebied van Tianjin verwoest.

De elf ambtenaren, werkzaam voor onder meer de transportautoriteit, het havenbedrijf en veiligheidsinstanties, worden verdacht van plichtsverzuim en machtsmisbruik, meldt het Chinese staatspersbureau Tianjin. Onder de vervolgden zitten ook de voorzitters van de gemeentelijke transportcommissie en Tianjin Port Holdings.

De twaalf opgepakte medewerkers van Ruihai International Logistics Co, de eigenaar van het warenhuis, worden verdacht van het illegaal opslaan van gevaarlijke stoffen. Onder de gearresteerden zijn topman Yu Xuewei en vier andere leden van de bestuurslaag.

De explosies op 12 augustus vonden plaats in een opslagloods van containers met chemicaliën en waren tot ver in de omgeving te voelen. Containers, auto’s en kantoren werden volledig verwoest. Volgens de lokale autoriteiten bevatte de opslagplaats 700 ton giftig natriumcyanide en duizenden tonnen aan andere gevaarlijke stoffen. In de wateren in de regio werd een hoeveelheid cyanide aangetroffen die 356 keer boven de tolerantiedrempel ligt.

De explosie is mogelijk veroorzaakt door het ondoordacht blussen van de brand in de opslagloods. Door de brand aanvankelijk met water te blussen, is mogelijk een kettingreactie op gang gekomen.

    • Eva Smal