Overlast door windstoten en onweer, stroomuitval in Noord-Holland

Het noodweer dat over het westen van het land trekt, zorgt voor overlast. In Noord-Holland is op een aantal plaatsen de stroom uitgevallen.

De stortbuien gaan gepaard met zware windstoten. In IJmuiden werd volgens weerman Reinier van den Berg vanavond rond 20.30 uur al een rukwind met een snelheid van 102 kilometer per uur gemeten.

Twitter avatar weermanreinier Reinier van den Berg Indrukwekkende shelfcloud net vastgelegd door Guus, Heerhugowaard. Via @weerwoordbe http://t.co/JNHIgyUkon
Twitter avatar NoodweerBe Noodweer Benelux Ronduit schitterend… Eerder deze vooravond aan de Belgische kust! Een prachtige #shelfcloud. Bedankt Johan Topke! http://t.co/7JQ2K9ksZr
Twitter avatar basthoen Bas ’t Hoen Shelfcloud passeert #Gorinchem 21 uur 26 aug @janvissersweer @edaldus gevolgd door zware stortbuien en windstoten. http://t.co/5URbEO5yln

Een rolwolk, in de meteorologie ook wel shelfcloud genoemd, ontstaat wanneer koude lucht in aanraking komt met een veel warmere omgeving.

25.000 huishoudens in donker

Door het noodweer in Noord-Holland zaten 25.000 huishoudens een uur lang in het donker. Door hoosbuien ontstond een lekkage in een onderstation waardoor er om iets na 20.30 uur kortsluiting kwam. Een woordvoerder van netbeheerder Liander vertelt aan ANP dat alle beveiligingen meteen uitsloegen. Het bedrijf begon met het omleiden van de stroom en stuurde een storingsploeg naar het getroffen onderstation. Binnen het uur (om 21.21 uur) had iedereen weer stroom. Huishoudens en bedrijven in onder meer in Uitgeest, Heemskerk en Castricum ondervonden overlast.

Ook waren er huishoudens in Noord-Holland die vanavond zonder drinkwater kwamen te zitten. De waterfabriek van drinkwaterbedrijf PWN werd getroffen door de stroomstoring. Daardoor werkte de noodstroom niet meer. Om 22.15 uur meldde het bedrijf op Twitter dat iedereen weer water heeft en voldoende druk.