Wall Street opent wél met winst - AEX haalt grootste deel schade in

Beurshandelaren op het werk in de S&P 500. Foto EPA / Tannen Maury

Anders dan de Nederlandse beurs zijn de effectenbeurzen op Wall Street wel met winst geopend. De Dow Jones, een van de belangrijkste graadmeters, opende zojuist bijna vierhonderd punten hoger. Vergeleken met de slotkoers van gisteren is dat een winst van bijna 2,7 procent.

Ook de Nasdaq en de breed samengestelde S&P 500 stonden aan het begin van de handelsdag al flink op winst. De technologiebeurs opende met een winst van 2,5 procent, terwijl de S&P een winst van zo’n twee procent noteerde. In Europa gingen veel effectenbeurzen juist met verlies open.

Zo stond de Amsterdamse AEX bij het luiden van de gong al 2,5 procent lager en zakte de graadmeter daarna nog verder. Inmiddels heeft de beursindex het merendeel van dat verlies goedgemaakt en loopt de AEX nog 0,9 procent achter op de slotkoers van gisteren. De Duitse en Franse beurs staan op bescheiden winsten.

Gisteren won de Dow aanvankelijk ook al

Gisteren opende de Dow eveneens in de plus en liep de winst op het hoogste punt op tot meer dan 400 punten. Lang leek de New Yorkse graadmeter die winst te kunnen vasthouden, maar in het laatste kwartier schoot de Dow alsnog 200 punten in het rood. Dat was de zesde dag op rij dat de Dow moest inleveren.

Oorzaak voor de recente koersdalingen zijn de zorgen over de Chinese economie. De beurskoersen in het land waren de laatste tijd te snel opgelopen. De beurs van Shanghai ging in de eerste helft van dit jaar van 2.500 naar 5.000 punten, terwijl de reële economie juist afkoelde. Beleggers zien daarin signalen voor een zeepbel.

Lees ook op NRC Q: Hoe nu verder op de beurs?
    • Joost Pijpker