Wall Street eindigt in de plus, AEX weer in de min

De Amerikaanse beurzen hebben zich hersteld van het verlies van gistermiddag met de beste dag in 4 jaar tijd. De Europese beurzen sloten daarentegen opnieuw de dag af met verlies.

Een handelaar gaat aan het werk op de Dow Jones in New York
Een handelaar gaat aan het werk op de Dow Jones in New York Foto AFP/Getty Images/Andrew Burton

De Amerikaanse beurzen hebben zich hersteld van het verlies van gistermiddag. De Dow Jones, een van de belangrijkste graadmeters, eindigde ruim 4 procent in de plus op 16.285,51 punten. De Nederlandse AEX begon de dag slecht, herstelde enigszins en eindigde uiteindelijk met 1,8 procent in de min op 428,73 punten.

Ook de Nasdaq (+ 4,2 procent) en de breed samengestelde S&P 500 (+ 3,9 procent) eindigden de dag met zwarte cijfers. Daarmee was het de beste dag voor de beurzen in 4 jaar tijd, aldus persbureau AP. De winst was vooral te danken aan technologiebedrijven. Grote bedrijven als Apple, Google en Amazon boekten allemaal forse winsten.

In tegenstelling tot de VS zijn de Europese beurzen vandaag met verlies gesloten. Naast de AEX noteerden ook de beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt noteerden minnen. De Amerikaanse beurzen openden vandaag al in de winst, in tegenstelling tot hun evenbeelden in Europa. Die winst wisten de effectenbeurzen tot het einde vast te houden.

Verliezen dankzij China

Gisteren opende de Dow eveneens in de plus en liep de winst op het hoogste punt op tot meer dan 400 punten. Lang leek de New Yorkse graadmeter die winst te kunnen vasthouden, maar in het laatste kwartier schoot de Dow alsnog 200 punten in het rood. Dat was de zesde dag op rij dat de Dow moest inleveren.

Oorzaak voor de recente koersdalingen zijn de zorgen over de Chinese economie. De beurskoersen in het land waren de laatste tijd te snel opgelopen. De beurs van Shanghai ging in de eerste helft van dit jaar van 2.500 naar 5.000 punten, terwijl de reële economie juist afkoelde. Beleggers zien daarin signalen voor een zeepbel.