Bert van Marwijk naar Saoedi-Arabië

Bert van Marwijk (63) gaat aan de slag als bondscoach van Saoedi-Arabië. De voormalige bondscoach van Oranje is voor een jaar aangesteld, zo maakte de Saoedische voetbalbond gisteren bekend. Van Marwijk is de vierde Nederlandse bondscoach van Saoedi-Arabië. Leo Beenhakker, Gerard van der Lem en Frank Rijkaard gingen hem voor. Onder leiding van Van Marwijk hoopt Saoedi-Arabië zich te kwalificeren voor het WK van 2018 in Rusland. Van Marwijk begint aan zijn nieuwe avontuur met een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Oost-Timor op 3 september in Jeddah. Daarna wachten voor hem in elk geval nog zes andere kwalificatieduels met Saoedi-Arabië, de huidige nummer 93 van de FIFA-ranglijst.

Bert van Marwijk zat sinds zijn vertrek bij Hamburger SV in februari 2014 zonder club. Na zijn loopbaan als aanvaller, met één interland, fungeerde hij als clubtrainer bij Fortuna Sittard, Feyenoord (twee keer) en in Duitsland bij Borussia Dortmund en HSV.

Van Marwijk maakte vooral naam als bondscoach van Oranje (2008-2012). Onder zijn leiding haalde Oranje in Zuid-Afrika de WK-finale in 2010. Van Marwijk neemt vier landgenoten mee om hem te assisteren. Het gaat om oud-international Mark van Bommel, tevens de schoonzoon van Van Marwijk, trainer Adrie Koster, VI-journalist Taco van den Velde en Roel Coumans, de oud-assistent van Van Marwijk in zijn korte periode bij Hamburger SV.