Vijftig lichamen aangetroffen in vluchtelingenboot

In het ruim van een boot met vluchtelingen voor de kust van Libië zijn vijftig lijken aangetroffen. De 439 andere opvarende van het schip zijn gered door de bemanning van een Zweeds marineschip.

Migranten die zijn gered van boten die de Middellandse Zee oversteken wachten op Italiaanse kust.
Migranten die zijn gered van boten die de Middellandse Zee oversteken wachten op Italiaanse kust. Foto: AFP / Dario Azzaro

In het ruim van een boot met vluchtelingen voor de kust van Libië zijn vijftig lichamen aangetroffen. Zij zijn vermoedelijk omgekomen door rook uit de machinekamer. De 439 andere opvarende van het schip zijn gered door de bemanning van een Zweeds marineschip.

Dat meldt persbureau AP.  Het Zweedse marineschip Poseiden maakt deel uit van de Europese Operatie Triton, die onder Italiaanse leiding wordt uitgevoerd door de grensbewakers van Frontex. Dat Europese agentschap moet de migranten van de Europese kusten weghouden en patrouilleert voor de kust van Noord-Afrika.

Dit jaar 2400 migranten omgekomen

Het incident lijkt op een voorval van 15 augustus, waarbij een vluchtelingenboot werd aangetroffen met 49 lijken die waren gestikt door rook uit de machinekamer. Bij die reddingsoperatie zijn 320 mensen gered.

Dit jaar zijn volgens AP zeker 2400 migranten omgekomen die via boten de Middellandse Zee probeerden over te steken richting Europa. Door het kalme weer op zee varen momenteel veel boten met migranten uit.