Twee Amerikaanse journalisten live op tv doodgeschoten - schutter overleden

Een luchtfoto van de plek waarop een ontevreden oud-werknemer van het televisiestation WDBJ7 vanochtend het vuur opende op zijn voormalige collega's.
Een luchtfoto van de plek waarop een ontevreden oud-werknemer van het televisiestation WDBJ7 vanochtend het vuur opende op zijn voormalige collega's. Foto AP/Steve Helber

Twee journalisten zijn doodgeschoten in de Amerikaanse staat Virginia terwijl ze live een televisie-interview afnamen. Dat meldt hun tv-station WDBJ7. De schutter heeft geprobeerd zichzelf om het leven te brengen en is overleden aan zijn verwondingen, aldus de politie.

Twitter avatar WDBJ7 WDBJ7 #BREAKING: Man suspected of killing two WDBJ7 employees dies from self-inflicted gunshot wound http://t.co/XLx3pS2I5X

De politie zegt dat er nog geen motief is gevonden voor de moorden. De schutter was de 41-jarige Vester Lee Flanagan uit Roanoke, ook wel bekend als Bryce Williams en een voormalige reporter van het televisiestation. Hij was enkele jaren eerder ontslagen. De directeur van de zender heeft gezegd dat de schutter een boze en ongelukkige man was en de reputatie had dat er moeilijk met hem te werken viel. De man zou in 2000 een collega hebben aangeklaagd voor racisme.

Twee doden, één gewonde

Vanochtend opende hij rond rond kwart voor zeven ‘s ochtends (lokale tijd), terwijl de journaliste Alison Parker (24) en cameraman Adam Ward (27) live iemand interviewden, het vuur op zijn twee oud-collega’s. Ook de geinterviewde, Vicki Gardner, werkzaam is bij het winkelcentrum Bridgewater Plaza waar ze op dat moment waren, werd neergeschoten. Zij verkeert na een operatie in stabiele toestand.

In het fragment van de live-uitzending (PAS OP: beelden kunnen als schokkend ervaren worden) waren meerdere schoten te horen. Alison Parker en Vicki Gardner kijken geschrokken op en rennen weg. De camera valt op de grond en filmt een man die wegrent met een pistool. Daarna schakelde de zender over naar de studio. Twee uur later kondigde het station op televisie aan dat de twee medewerkers waren overleden.

Twitter avatar WDBJ7 WDBJ7 It is with extreme sadness that we report WDBJ7’s Alison Parker and Adam Ward were killed in an attack this morning.
http://t.co/oC9s4vLJXV

De politie achterhaalde al snel de naam en het kenteken van de schutter en er ontstond een klopjacht op de snelweg. Toen de auto van de verdachte crashte trof de politie hem in kritieke toestand aan met schotwonden. Volgens The Washington Post zou de politie hebben gezegd dat artsen hebben geprobeerd zijn leven te redden, maar dat de dader is overleden om 13.26 uur lokale tijd.

Twitter avatar WDBJ7 WDBJ7 This is the suspected shooter, Vester Flanigan, who is also known as Bryce Williams. He is a former WDBJ7 employee. http://t.co/ngXrqHVLmw

Schietpartij gepost op social media

De dader heeft nog voordat hij zichzelf neerschoot op Facebook en Twitter filmpjes verspreid die hij heeft opgenomen vlak voor en tijdens de schietpartij. Op het eerste filmpje zie je de schutter op de nieuwscrew aflopen en een pistool trekken. Op de volgende video opent hij het vuur. Ook beschuldigde het account waarop de filmpjes verschenen Parker van racisme en Ward van oncollegiaal gedrag. Facebook en Twitter hebben de accounts van de man inmiddels verwijderd.

De televisiezender ABC News meldt dat het vannacht een lange fax van iemand die zichzelf Bryce Williams noemt heeft ontvangen. Het zou gaan om een document van 23 pagina’s. ABC zegt het document te hebben overhandigd aan de politie.

Twitter avatar ABC ABC News .@ABC News received a 23-page fax from someone who says he is Bryce Williams. We have turned it over to authorities. http://t.co/rE7t0hCzj9

Inmiddels heeft het medium enkele details verspreid over de brief. Zo schrijft degene die zich Williams noemt dat hij na de aanslag in een kerk in Charleston een wapen heeft besteld als tegenreactie op het racisme van dader Dylann Roof. Ook zegt hij niet terug te deinzen voor een rassenoorlog en prijst hij Seung-Hui Cho, de jongen die in 2007 33 mensen inclusief hemzelf doodschoot op de campus van Virginia Tech. Williams noemt zichzelf een menselijke bom, die aftelt tot een ontploffing.

Onze correspondent in Amerika, Guus Valk:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Het sociale-media-tijdperk: wie kwaad wil en een beetje handig is, kan maximaal schokeffect bereiken. Zie Bryce Williams, zie Syrië.

WDBJ7

De WDBJ7-medewerkers hadden beiden een relatie met een collega. Adam Ward was verloofd met producent Melissa Ott, van wie het vandaag de laatste werkdag bij het station is. Parker had een relatie met co-presentator Chris Hurst.

Twitter avatar chrishurstwdbj Chris Hurst We didn’t share this publicly, but @AParkerWDBJ7 and I were very much in love. We just moved in together. I am numb. http://t.co/tUrHVwAXcN

WDBJ7 is het nieuwsstation voor Centraal- en Zuidwest-Virginia. Het hoofdkantoor zit in Roanoke, ongeveer 40 kilometer van de plek van het fatale incident. De politie heeft volgens persbureau AP de vijftig werknemers geadviseerd binnen te blijven zo lang de verdachte niet is gepakt.

Het winkelcentrum Bridgewater Plaza ligt bij Smith Mountain Lake:

Lees meer over wapens in de VS in het onderzoek Gun Wars.