Trump’s strategie van ruzie maken lijkt te werken. Zijn campagne in 5 ruzies

Van Mexicanen tot Fox-presentatrices en mede-Republikeinen. Dit zijn de vijf belangrijkste ruzies van de excentrieke vastgoedmagnaat. En waarom zijn strategie, tegen alle verwachtingen in, werkt.

Foto EPA / Tannen Maury

Van Mexicanen tot Fox-presentatrices en mede-Republikeinen. Donald Trump kreeg het zelfs voor elkaar zijn belangrijkste potentiële mediabondgenoot, het rechts-georiënteerde Fox News, tot zijn vijand te maken. Dit zijn de vijf belangrijkste ruzies waarin de excentrieke vastgoedmagnaat tijdens zijn campagne verwikkeld is geraakt. En waarom zijn strategie, tegen alle verwachtingen in, werkt.

Bij de bekendmaking van zijn kandidaatstelling voor de Republikeinse voorverkiezingen lanceerde Trump de leus #MakeAmericaGreatAgain. Die is nu volgens berekeningen van Hashtracking duizenden keren gebruikt. Welk beleid hij precies voor ogen heeft om dat doel te bereiken, lijkt echter van minder belang dan de constante ophef die hij veroorzaakt. Al een aantal keer concludeerden journalisten dat hij nu “echt te ver” was gegaan.

1. Ruzie met Mexicanen
De eerste keer dat Trump iets zei dat volgens velen niet door de beugel kon, was tijdens de speech waarin hij aankondigde zich kandidaat te stellen. Het waren niet zijn vreemde opmerkingen over Chinezen (“Ik versla China de hele tijd” en “Ik zeg niet dat ze dom zijn. Ik hou van China. Ik heb net voor 15 miljoen dollar een appartement verkocht aan iemand uit China”) of over Saoedi-Arabië (“Zonder ons zijn ze weg. Weg”) die tot woedende reacties leidden, maar die over Mexicanen. Als Mexico “mensen stuurt” naar de Verenigde Staten, zijn dat degenen met “problemen, heel veel problemen”. Trump:

“Ze brengen drugs. Ze brengen criminaliteit. Het zijn verkrachters. En sommigen zijn neem ik aan goede mensen.”

Drie grote televisiezenders verbraken de banden met Trump: de Amerikaanse zender NBC, de grootste Spaanstalige zender Televisa en de Spaanstalige Amerikaanse zender Univision. De zenders weigerden de Miss Universe-verkiezing, die Trump produceert, uit te zenden. De invloedrijke Mexicaanse zakenman Carlos Slim blies een project van een van zijn bedrijven met een bedrijf van Trump af.

Media en Republikeinse kiezers leken het een feest te vinden. Trump gooide nog olie op het vuur door te zeggen dat met Mexicaans geld een “hoge, hoge muur” langs de grens met de VS gebouwd moet worden. Wel twitterde hij het volgende:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I love the Mexican people, but Mexico is not our friend. They’re killing us at the border and they’re killing us on jobs and trade. FIGHT!

En gisteren stuurde hij tijdens een persconferentie een journalist van Univision, die volgens Trump voor zijn beurt sprak, weg. En dat ging niet op de meest prettige manier:

https://youtu.be/CzJhc9weLN8?t=18s

2. Ruzie met Macy’s
Trump had ooit goede banden met winkelketen Macy’s. Hij was hun ‘celebrity spokesman’, figureerde in hun reclames en zijn stropdassenlijn hing er in de winkels.


Maar begin juli liep de samenwerking uit op ruzie. Macy’s, dat in 2012 al onder druk stond om Trump te ontslaan, was na de opmerkingen over Mexicanen echt klaar met de miljardair. “We zijn teleurgesteld en verontrust door recente opmerkingen over immigranten uit Mexico”, schreef het bedrijf in een verklaring.

“We geloven niet dat de minachtende karakteriseringen een juiste weergave is van de vele Mexicanen, Mexicaan-Amerikanen en Latinos die zo’n belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het succes van onze natie.”

Twitter avatar mj_lee MJ Lee Here’s Macy’s full statement to CNN on why it’s cutting ties with Donald Trump http://t.co/rE9cPLPa2n

Trump kondigde dezelfde dag aan dat hijzelf de samenwerking had beëindigd vanwege de druk die op Macy’s werd uitgevoerd. Wat volgde was een Twittercampagne tegen de warenhuisketen, waarin hij onder meer opriep tot een boycot. Hij wist de ruzie toch ook voor alle Amerikanen relevant te maken. Een boycot van Macy’s, een grote werkgever in de VS, zou namelijk helpen de immigratie uit Mexico terug te dringen.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Those who believe in tight border security, stopping illegal immigration & SMART trade deals w/other countries should boycott @Macys.
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Boycott @Macys and @Univision. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Thx to all the people who called to say they are cutting their @Macys credit card as a protest against illegal immigrants pouring into US

3. Ruzie met oorlogsveteranen
Kort na zijn campagne tegen het warenhuis kwam Trump op een politiek gevoeliger punt in de problemen. Tijdens een religieuze conferentie in Ames, Iowa, ging hij volgens commentatoren (weer) écht te ver. Hij beledigde de Republikeinse senator John McCain, die tijdens de Vietnam-oorlog lange tijd gevangen zat en werd gemarteld. Trump legde, in een typische Trump-redenering, uit dat hij een hekel heeft aan McCain, schreef onze correspondent Guus Valk. Want McCain verloor, ondanks een donatie van Trump in 2008 de presidentsverkiezingen van Barack Obama. “En ik houd niet van verliezers.” En hij vervolgde:

De opmerking dat hij meer geeft om mensen die “níét gevangen worden genomen” was pijnlijk voor de Republikeinen, die geen oorlogsveteranen willen beledigen. McCain zelf doet niet mee aan de strijd om het Republikeinse kandidaatschap en vormt daarom geen bedreiging voor Trump.

4. Ruzie met Fox

Trump en de conservatief-rechtse nieuwszender Fox News waren ooit vriendjes. Uit onderzoek van de progressieve denktank Media Matters for America bleek dat hij vorige maand van alle kandidaten bij de zender verreweg de meeste zendtijd kreeg: bijna vijf uur verspreid over 31 optredens. Fox’ anchors verdedigen hun Republikeinse vertegenwoordigers graag.

Maar op 19 juli, na de uitlatingen over oorlogsveteraan McCain, twitterde Fox-baas Ruport Murdoch:

Twitter avatar rupertmurdoch Rupert Murdoch When is Donald Trump going to stop embarrassing his friends, let
alone the whole country?

Aanleiding van de ruzie zijn badinerende opmerkingen van McCain tegenover Fox-presentatrice Megyn Kelly. Tijdens het eerste Republikeinse televisiedebat stelde Kelly vragen over Trumps eerdere vrouwonvriendelijke opmerkingen. In een interview met CNN na het debat zei hij over Kelly:

“Ze bloedde uit haar ogen en haar… wherever.”

Trump insinueerde dat de presentatrice mogelijk ongesteld zou zijn geweest. Fox en zijn partijgenoten waren not amused. Een paar dagen later verklaarde Fox dat ze de ruzie hadden bijgelegd. Trump beaamde dat:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Roger Ailes just called. He is a great guy & assures me that “Trump” will be treated fairly on @FoxNews. His word is always good!

Kelly was deze maand op vakantie, maar gisteren was ze weer terug op televisie. Trump wist haar te vinden:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump .@megynkelly must have had a terrible vacation, she is really off her game. Was afraid to confront Dr. Cornel West. No clue on immigration!
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump @mstanish53: @realDonaldTrump @megynkelly The bimbo back in town . I hope not for long .”
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump @PatrickStinard: @megynkelly Kelly File was much better without Megyn Kelly. Her replacement while she was out on vacation was much better!

Hoofd van Fox News Roger Ailes zei in een verklaring dat Trump zijn excuses moet aanbieden voor zijn laatste Twitter-tirade. In een persconferentie zei Trump dat hij dat niet ging doen. Hij vond dat Kelly hém een excuus schuldig is.

Kelly blijft ook niet stil online:

Twitter avatar megynkelly Megyn Kelly Gov. @JebBush: @realDonaldTrump’s immigration ideas are “unrealistic” and not “conservative.” #KellyFile

5. Ruzie met partijgenoten:

Niet dat Trump geen Democraten zwart maakt, maar opmerkelijker is dat zijn partijgenoten er regelmatig van langs krijgen. Trump schendt regelmatig de ongeschreven 11th CommandmentThou shalt not speak ill of any Republican” (Gij zult niet kwaad spreken over Republikeinen).

Voordat Trump aankondigde president te willen worden noemde hij George W. Bush al “de slechtste president ooit“.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump You mean George Bush sends our soldiers into combat, they are severely wounded, and then he wants $120,000 to make a boring speech to them?

Over Mitt Romney, de man die het in 2012 tegen Barack Obama opnam, zei hij: “Romney? Ik heb een Gucci-winkel die meer waard is dan Romney.”

Herhaaldelijk noemde Trump Jeb Bush, medekandidaat en broer van George W. Bush, “a low-energy person“. In een speech in januari: “We kunnen Bush niet hebben. Het laatste wat we nodig hebben is Bush.” De gouverneur van Wisconsin Scott Walker zou volgens Trump zijn zaken in zijn staat financieel niet op orde hebben. Over medekandidaat  John Kasich twitterde hij:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump What people don’t know about Kasich- he was a managing partner of the horrendous Lehman Brothers when it totally destroyed the economy!

Waarom werkt dit?

Deze vijf ruzies zijn slechts een greep uit het aanbod van beledigende opmerkingen en ruzies van Trump. “Als Hillary Clinton haar man niet kan bevredigen, waarom denkt ze dat dan wel met Amerika te kunnen?”, schreef hij bijvoorbeeld in een tweet die later werd gewist. De magnaat maakte Neil Young kwaad vanwege het oneigenlijke gebruik van zijn nummer Rockin’ in a free world. En hij irriteerde wetenschappers in 2014 met zijn reactie op waarschuwingen over klimaatverandering:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump This very expensive GLOBAL WARMING bullshit has got to stop. Our planet is freezing, record low temps,and our GW scientists are stuck in ice

Trump heeft overigens nog wel een vriend. Of althans, iemand die hij zelf bewondert: de Paus.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The new Pope is a humble man, very much like me, which probably explains why I like him so much!

Al met al lijkt de campagne van Trump een grote grap. Hij kan dit toch niet allemaal serieus menen? The New Yorker schreef in 1997 al dat wat hij doet neerkomt op “performance art”, “een parodie in operettestijl op rijkdom”. Maar Trump is wel een grap die de Republikeinse partij gegijzeld houdt. Hij staat volgens verschillende peilingen ver aan kop bij de ‘Republican preliminary’ van 2016. Behalve Jeb Bush, die al naamsbekendheid geniet bij kiezers, kunnen de tien andere Republikeinse kanshebbers niets anders doen dan de Trump-storm stilletjes uitzitten, aldus Guus Valk.

Tijdschrift The Atlantic vroeg mensen waarom ze overwegen op Trump te stemmen. Uit die (niet-representatieve) enquête bleek dat sommigen hem steunen, omdat ze denken dat hij de beste keuze is voor de VS. Een ander reageert laconiek:

“Op een bepaald niveau kan het me niet schelen hoe het gaat met Amerika, als het maar vermakelijk is om naar te kijken.”

Ook The New Yorker deed een poging de populariteit van Trump onder Republikeinen te duiden. Hij blijkt aantrekkelijk voor mensen die denken dat het politieke systeem corrupt is en dat grote bedrijven invloed kopen. De Republikein profileert zich als financieel onafhankelijk: hij is zo rijk, dat hij geen steun van donateurs nodig heeft, zegt hij zelf.

Dat hij met alles en iedereen ruzie maakt, lijkt de Trump-stemmers kortom niet te deren. Negatieve aandacht is ook aandacht.

    • Menno Sedee
    • Laura Klompenhouwer