Schutter in Thalystrein ‘keek naar jihadfilm’

Alles wijst erop dat de man die vrijdag werd ingerekend in een Thalys-trein van Amsterdam naar Parijs van plan was een aanslag te plegen. De Parijse procureur François Molins noemde de verklaringen van Ayoub El-Khazzani gisteren in een persconferentie over de voortgang van het onderzoek „uit de lucht gegrepen”.

De 26-jarige Marokkaan heeft gezegd de treinreizigers te willen beroven met wapens doe hij in een parkje in Brussel zou hebben gevonden. Behalve een Luger-pistool, beschikte hij niet over een AK-47, zoals aanvankelijk bericht, maar uit een Kalasjnikov AKM van Oost-Duitse makelij met negen volle magazijnen. Hij wordt verdacht van „pogingen tot doodslag in terroristisch verband”, zei Molins.

Vlak voordat El-Khazzani zich in de wc tussen de rijstellen 11 en 12 van de Thalys verschanste om zijn wapens door te laden, had hij op zijn telefoon via YouTube een jihadfilmpje bekeken. In Brussel stond hij erop een duur kaartje van 149 euro voor de eerste klas te kopen, terwijl op een eerdere trein nog goedkope plaatsen beschikbaar waren. Dat wijst volgens Molins op „een vooropgezet plan”.

Het onderzoek richt zich nu op de herkomst van de wapens, de financiering en op de vraag of de in 2010 al als geradicaliseerd bekendstaande man in Syrië of Irak is geweest. Op 10 mei vloog hij van Berlijn naar Istanbul.