Directeur Reddingsbrigade: schoolzwemmen moet terugkomen

Nadat zondag een veertienjarige jongen uit Utrecht was verdronken in de Maarsseveense Plassen, doet Raymond van Mourik, directeur van de Reddingsbrigade, vandaag een oproep in De Telegraaf om het schoolzwemmen in Nederland zo snel mogelijk terug te brengen.

Kinderen krijgen zwemles bij zwemschool Mulder Sport.
Kinderen krijgen zwemles bij zwemschool Mulder Sport. Foto ANP / Martijn Beekman

De tussenbalans stemt opnieuw zorgelijk. Deze zomer zijn in Nederland zeker al elf zwemmers om het leven gekomen. Nadat zondag een veertienjarige jongen uit Utrecht was verdronken in de Maarsseveense Plassen, doet Raymond van Mourik, directeur van de Reddingsbrigade, vandaag een oproep in De Telegraaf om het schoolzwemmen in Nederland zo snel mogelijk terug te brengen.

Volgens Van Mourik krijgen we in Nederland “Poolse toestanden waar jaarlijks honderden mensen verdrinken”, als we de zwemcultuur in Nederland blijven afbreken.

Zijn oproep komt nadat bleek dat de jongen, die afgelopen zondag verdronk in de Maarsseveense Plassen, geen zwemdiploma had, maar volgens zijn familie wel zijn hoofd boven water kon houden. “Afnemende zwemvaardigheid is een trend die we al jaren zien, evenals de opwaartse trend in het aantal dodelijke ongevallen”, stelt Van Mourik.

‘Verantwoordelijkheid ligt bij de ouders’

Het kabinet heeft er zijn handen vanaf getrokken. Dat stelt zich, al enkele jaren, op het standpunt dat het op de eerste plaats een verantwoordelijkheid is van ouders dat kinderen leren zwemmen. De SP pleite vorig jaar nog voor het opnieuw invoeren van schoolzwemmen. Minister Edith Schippers, zag dit echter niet zitten.