Schippers naar halve finale 200 meter - Martina mist finale nét

Dafne Schippers heeft zich met gemak geplaatst voor de halve finale morgen op de 200 meter, Churandy Martina is in de halve finale op dezelfde afstand uitgeschakeld.

Dafne Schippers ligt ruim voor op de 200 meter.
Dafne Schippers ligt ruim voor op de 200 meter. Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon

Dafne Schippers (23) heeft zich met gemak geplaatst voor de halve finale morgen op de 200 meter, Churandy Martina (31) is in de halve finale op dezelfde afstand uitgeschakeld.

Schippers won haar heat in de series met ruime voorsprong. Ze noteerde een tijd van 22.58 seconden. De finale is vrijdag.

Martina wist zich net niet te plaatsen voor de finale. Hij was met 20.20 seconden één honderdste langzamer dan de nummer twee in zijn heat. Alleen de twee snelsten van elke ronde plaatsen zich direct voor de finale, van de overige sprinters gaan alleen de twee snelste sprinters door en daar zat Martina niet bij.

Schippers kon wat energie sparen

Schippers ging snel van start en liep al gauw vooruit op de rest. In het laatste gedeelte van de race kon ze wat inhouden. Ze keek regelmatig om zich heen of ze toch niet werd ingehaald, maar dat was bij lange na niet het geval.

Alleen de Amerikaanse Candyce McGrone (22.45), de Britse Dina Asher-Smith (22.22), de Jamaicaanse Sherone Simpson (22.52) en Bulgaarse Ivet Lalova-Collio (22.54) waren sneller dan Schippers. In totaal verschenen 49 sprintsters aan de start.

Europees kampioene

Maandag won Schippers zilver op de 100 meter.

Bij het EK in Zürich vorig jaar won ze zowel de 100 meter als 200 meter. Daar verbeterde ze haar persoonlijke record op de 200 meter met drie tienden: 22.03 seconden, het huidige Nederlandse record.

Churandy Martina op de 200 meter

In zijn heat wist Martina zijn plaats in de finale net niet veilig te stellen. Martina liep wel zijn beste tijd van het seizoen. Zijn persoonlijke record staat op 19.85 seconden.

Gisteren sprintte Martina in zijn heat naar de tweede plaats in 20.22, de gedeelde achtste tijd van alle sprinters. Eerder viel hij buiten de prijzen op de 100 meter.