While you were sleeping... in the US

Puerto Rico zinkt weg in de schulden

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

The Wall Street Journal ziet tekenen dat Puerto Rico nog verder zinkt in het moeras aan schulden. Het Amerikaanse gebied stelde gisteren voor de tweede keer de uitgifte van 750 miljoen dollar aan obligaties uit.

Deze schuldpapieren die zouden worden uitgegeven door de waterschappen, moesten laten zien dat het in schulden gedompelde gebied nog steeds kredietwaardig was. Eind juni waarschuwde gouverneur Alejandro García Padilla dat de schulden, pakweg 72 miljard dollar, en de rente onbetaalbaar waren geworden. Begin deze maand kon Puerto Rico dan ook voor het eerst schuldeisers niet betalen.

Uitstel van de uitgifte van de obligaties biedt investeerders de kans om een herstructureringsplan voor de schulden van Puerto Rico te onderzoeken. Deze moet op 30 augustus gepresenteerd worden aan alle betrokken partijen. Toch is er weinig vertrouwen in de toekomst van het gebied. De 750 miljoen dollar waren nodig om de verbetering van infrastructuur te bekostigen die door de Amerikaanse milieudienst was opgelegd. Zolang er geen plan voor herstructurering klaarligt, zal Puerto Rico door blijven modderen met haar schulden.

De Twitch-killer van Google

Vandaag is het dan zover, schrijft Techcrunch. YouTube lanceert YouTube Gaming, de videospelletjes-livestreamingsite die het moet gaan opnemen tegen Twitch. Die laatste werd vorig jaar voor bijna een miljard dollar overgenomen door Amazon.

Google, de eigenaar van YouTube, was niet geheel toevallig ook in de race voor Twitch. Het kijken naar beelden van mensen die computerspellen spelen, alleen of in competitievorm (zogeheten e-sports), is een potentiële miljardenmarkt. De mogelijkheden voor advertenties zijn eindeloos. Sommige start-ups proberen zelfs al geld te verdienen aan het opzetten van gokspellen rond gamers.

Toen Google vorig jaar misgreep besloot het een eigen dienst op te zetten. Die komt vandaag naar verwachting online in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De vraag is alleen: kan YouTube Gaming tippen aan Twitch?

Zoete verkoop

Johnson & Johnson verkoopt zoetmaker Splenda voor een onbekend bedrag aan Heartland Food Products Group, meldt Bloomberg. De afgelopen twee decennia ontpopte Splenda zich als een uiterst succesvolle kunstmatige zoetstof, die werd gebruikt in onder andere Coca-Cola. Maar de zoetmaker was niet zonder controverse.

Heartland en J&J vochten van 2006 tot 2009 in de rechtszaal over Splenda, dat teveel zou lijken op producten van Heartland. Ook proberen voedingsactivisten het gebruik van artificiële smaakstoffen al jaren uit te bannen. Voedingscentrum Center for Science in the Public Interest stelde naar aanleiding van onderzoek het gebruik van zoetstoffen bij van ‘veilig’ tot ‘gebruik met mate’. Volgens J&J was Splenda gewoon veilig, maar die strijd hoeft het bedrijf in ieder geval niet meer te voeren.