President ondertekent vredesakkoord Zuid-Soedan

Op deze archieffoto uit augustus 2010 staan president Salva Kiir (rechts) en zijn plaatsvervanger Riek Machar (links) nog zij aan zij. Inmiddels is er in Zuid-Soedan sprake van 20 maanden burgeroorlog onder leiding van de twee. Een vandaag ondertekend vredesakkoord moet daar een einde aan maken.
Op deze archieffoto uit augustus 2010 staan president Salva Kiir (rechts) en zijn plaatsvervanger Riek Machar (links) nog zij aan zij. Inmiddels is er in Zuid-Soedan sprake van 20 maanden burgeroorlog onder leiding van de twee. Een vandaag ondertekend vredesakkoord moet daar een einde aan maken. Foto AP/Peter Muller

Zittend president Salva Kiir van Zuid-Soedan heeft zojuist een vredesovereenkomst ondertekend die een einde moet maken aan de burgeroorlog die het land als sinds 2013 teistert. Rivaal en rebellenleider Riek Machar ondertekende het akkoord al vorige week.

Dat melden persbureaus Reuters en AFP op basis van getuigen. In eerste instantie stelde Kiir het zetten van zijn handtekening uit omdat hij zijn twijfels had over de deal. Met name het punt van het delen van de macht ligt gevoelig. Volgens persbureau Reuters is een van de voorwaarden van het akkoord dat Machar opnieuw vice-president wordt, een functie die hij tot 2013 al bekleedde, en wordt geraadpleegd door de president bij de totstandkoming van beleid.

Kiir herhaalde vandaag dat hij “serieuze bedenkingen” bij het akkoord heeft, maar desondanks de overeenkomst zou tekenen. De VN had gedreigd met sancties als Kiir niet alsnog binnen twee weken de overeenkomst ondertekende. Onder andere de Verenigde Staten stelde een wapenembargo voor als de president weigerde te tekenen. Niet alleen Kiir is kritisch. Op zijn beurt heeft ook Machar aangegeven bedenkingen te hebben over het delen van de macht.

Al meer dan 10.000 doden

De hoop is dat de overeenkomst een einde maakt aan het geweld in het centraal gelegen Afrikaanse land. Sinds de gevechten tussen de regeringsgezinde Dinka’s, de grootste etnische groep in het land, en de Nuer in december 2013 oplaaide zijn meer dan 10.000 mensen omgekomen. Meer dan 2 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen.

Vorige week gingen media in Zuid-Soedan 24 uur op zwart uit protest tegen de dood van een journalist. Die werd in de hoofdstad Juba door onbekende schutters doodgeschoten. Een paar dagen eerder had president Kiir een dreiging geuit aan het adres van in zijn ogen te kritische journalisten.

Kiir is de president van het land sinds het zich afscheidde van Soedan in 2011. Machar was in eerste instantie zijn plaatsvervanger, maar werd in 2013 ontslagen. Sinds het conflict zijn er meerdere pogingen geweest vrede te sluiten, maar die liepen allemaal op niets uit. Sinds vorige week waren beide partijen weer aan de onderhandelingstafel gaan zitten in Ethiopië onder leiding van regionale regeringsleiders.

    • Sam de Voogt