President Guatemala dreigt immuniteit te verliezen

Het Hooggerechtshof in het Midden-Amerikaanse land heeft unaniem besloten dat hij kan worden vervolgd in een groot corruptieschandaal. Het is nu aan het parlement om de immuniteit op te heffen.

Guatemalteekse soldaten voor de ambtswoning van de president in Guatemala-Stad
Guatemalteekse soldaten voor de ambtswoning van de president in Guatemala-Stad Foto AP / Moises Castillo

De Guatemalteekse president en oud-generaal Otto Pérez Molina verliest mogelijk zijn immuniteit. Het Hooggerechtshof in het Midden-Amerikaanse land heeft unaniem besloten dat hij kan worden vervolgd in een groot corruptieschandaal, schrijft persbureau AFP. Het is nu aan het parlement om de immuniteit op te heffen. Daarvoor zijn minstens 105 van de 158 stemmen nodig.

De positie van de 65-jarige president is aan het wankelen gebracht door zijn vermeende rol bij een groot corruptienetwerk. Justitie bestempelde president Pérez Molina dit weekend als ‘de nummer één’ van La Línea (De Lijn), schreef correspondent Nina Jurna maandag in NRC. Al maanden demonstreren tienduizenden Guatemalteken wekelijks tegen het schandaal en inmiddels ook voor het aftreden van de president.

Pérez Molina wijst de beschuldigingen van de hand en omschreef het als een poging hem af te zetten. Ondertussen heeft een rechter ook een strafzaak geopend tegen de voormalig vice-president van Guatemala Roxana Baldetti. Ook zij zou bij de fraude betrokken zijn.

Een eerdere stemming in het parlement om de immuniteit van de president op te heffen strandde. Op 6 september gaat de bevolking van Guatemala sowieso naar de stembus. Pérez Molina is niet meer verkiesbaar. Daarna geniet hij geen immuniteit meer.