Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Oud-directeur VPRO en Stedelijk Museum Hans van Beers overleden

Gisteren is Hans van Beers (1941) overleden. Hij vervulde in zijn leven diverse functies in de Nederlandse cultuur- en mediasector, onder andere als directeur van de VPRO, het Conservatorium van Amsterdam en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tussen 2003 en 2005 was hij interimdirecteur van het Stedelijk Museum.

Van Beers in 2003 bij de sluiting voor de verbouwing van het Stedelijk Museum.
Van Beers in 2003 bij de sluiting voor de verbouwing van het Stedelijk Museum. Foto: ANP / Juan Vrijdag

Gisteren is Hans van Beers (1941) overleden. Hij vervulde in zijn leven diverse functies in de Nederlandse cultuur- en mediasector, onder andere als directeur van de VPRO, het Conservatorium van Amsterdam en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Tussen 2003 en 2005 was hij interimdirecteur van het Stedelijk Museum.

Verder was Van Beers onder meer wethouder Cultuur (PvdA) in ‘s-Hertogenbosch, voorzitter van het Mondriaan Fonds en bestuurslid van de NOS, het Nederlands Dans Theater en het Film Festival Rotterdam.

‘Vrolijk en positief’, ‘no nonsense bouwer’

Als interimdirecteur van het Stedelijk Museum zorgde Van Beers na de sluiting voor de verbouwing van het gebouw aan de Paulus Potterstraat voor een alternatieve ruimte in het TPG-gebouw nabij Centraal Station. Het Stedelijk Museum meldt in een reactie:

“Hans van Beers legde met energie, vasthoudendheid en humor de fundamenten voor het nieuwe Stedelijk. Met het Stedelijk Museum CS maakte hij het museum weer open in een tijd dat het gesloten was. Hij heeft ook de aanzet gedaan tot de verzelfstandiging van het Stedelijk. Hans was vrolijk en positief, wij denken met warmte en dankbaarheid aan hem terug.”

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest twittert:

De VPRO schrijft:

“Hans van Beers was de eerste Algemeen Directeur van de VPRO, van 1990 tot 1998. Als no nonsense bouwer vernieuwde hij de omroep. Als bruggenbouwer smeedde hij verbindingen met Hilversumse collega’s, de landelijke culturele wereld en de politiek. Met zijn bonhomie en relativerende humor droeg hij bij aan een goede werksfeer.”