Oplichting via internet toegenomen, minder identiteitsfraude

Het aantal mensen dat slachtoffer wordt van internetoplichting, is vorig jaar toegenomen. Andere vormen van internetcriminaliteit zijn afgenomen. Hoogopgeleiden zijn het vaakst gedupeerd.

Kabels in een serverruimte. Criminelen gebruiken steeds vaker netwerken om cyberaanvallen te plegen.
Kabels in een serverruimte. Criminelen gebruiken steeds vaker netwerken om cyberaanvallen te plegen. Foto ANP / Koen van Weel

Het aantal mensen dat slachtoffer wordt van internetoplichting, is vorig jaar toegenomen. In 2014 nam het aantal gedupeerden van koopfraude met 90.000 toe, naar 3,3 procent van de bevolking ouder dan 15 jaar. Twee jaar eerder was dat nog 2,7 procent. Andere vormen van internetcriminaliteit, zoals hacken en identiteitsfraude zijn wel afgenomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal mensen dat slachtoffer wordt van identiteitsfraude, bijvoorbeeld skimming, of hacken is in beide gevallen met 100.000 personen afgenomen ten opzichte van 2012. Skimming van betaalpassen is moeilijker geworden, omdat de magneetstrip van bankkaarten is vervangen door een chip. Daarnaast is er nu de standaardinstelling dat pinnen buiten Europa niet mogelijk is, tenzij dit van tevoren wordt aangegeven. De Nederlandse Vereniging van Banken meldde eerder dit jaar al dat de schade door skimming in 2013 was afgenomen met 76 procent tot 6,8 miljoen euro.

Hacken komt wel nog het vaakst voor. Ondanks een afname van het aantal gedupeerden van 6,2 in 2013 naar 5,2 procent vorig jaar, blijft hacken - het zonder toestemming binnendringen van andermans computer - het grootste probleem. Vorig jaar werden ruim 700.000 mensen ermee geconfronteerd. In de meeste gevallen gaat het om hackers die inbreken of inloggen bij andermans e-mail.

Cybercrime treft vooral hoogopgeleiden, omdat zij vaker actief zijn op het internet en vaker online shoppen. In alle drie de categorieën die het CBS onderscheidt (koopfraude, hacken, identiteitsfraude) zijn zij oververtegenwoordigd.