Onze verbouwing kostte 20.000 euro

Hans Tangelder (55) werkt bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij helpt gevangenismedewerkers aan een nieuwe baan. Samen met zijn vrouw en jongste zoon woont hij in Doetinchem.

Foto Bob van der Vlist

IN

‘Door de bezuinigingen bij het Rijk is het voor gevangenismedewerkers een onzekere periode. Een aantal gevangenissen gaat sluiten en daarom ben ik sinds een jaar als ‘mobiliteitsmakelaar’ voor Midden-Nederland gedetacheerd. Ik help mensen die zonder werk komen te zitten aan een nieuwe baan. Ik moet veel netwerken bij organisaties en bedrijven om te kijken of onze medewerkers daar terechtkunnen. Ook voor mij is de toekomst onzeker, ik ben mobiliteitsmakelaar voor twee jaar en daarna gaan ze kijken of ik nog nodig ben.

Voor het geval ik tegen die tijd niet door kan gaan met dit werk, ben ik alvast op zoek naar een andere baan. Het maakt mij niet zoveel uit in welke sector dat is, alleen een functie als afdelingshoofd lijkt me wel erg leuk. Voordat ik dit werk deed, was ik namelijk afdelingshoofd bij de penitentiaire inrichting in Arnhem en zo’n functie ligt me wel. Ik maak me niet zo’n zorgen om mijn leeftijd. Omdat ik nu voor andere mensen werk zoek, weet ik dat werknemers van Justitie wel gewild zijn bij bedrijven, omdat we betrouwbaar zijn en gewend aan flexibele tijden.

Op dit moment werk ik officieel 36 uur per week, maar meestal wordt het meer: ik ben veel onderweg en sta vaak in de file. Toch vind ik dat niet erg. Het is leuk om met zoveel verschillende mensen in gesprek te gaan en ik hou ervan om bijvoorbeeld naar Amsterdam te gaan, daar heb ik vroeger gewoond.”

UIT

‘Acht jaar geleden hebben we ons huis gekocht en in de tussentijd hebben we er veel aan moeten doen. Het huis was wat doorleefd, dus er moesten een nieuwe keuken, badkamer en wc in. Daarnaast hebben we er een erker aangebouwd om meer ruimte te creëren en aan de kant van de tuin kwam een veranda. Daar zitten we veel als het weer meezit. De tuin was één grote wildernis dus daar moesten we ook wat aan doen. Op dit moment zijn we bezig met kunststof kozijnen en dan is het huis bijna af. In totaal heeft de verbouwing ons tegen de 20.000 euro gekost. Dat zijn voornamelijk materiaalkosten, want het klussen deden we zelf. Ik ben er erg handig in geworden.

Vroeger heb ik zo veel gevoetbald dat mijn knieën zijn versleten. Tegenwoordig zit ik daarom met vrienden op tennis, ik train zo’n 1 à 2 keer per week en doe af en toe mee aan een toernooi. De contributie voor de lessen is niet zo hoog, maar naderhand drinken we meestal nog een biertje dus ik ben maandelijks in totaal zo’n 55 euro kwijt. Daarnaast ga ik graag naar de thuiswedstrijden van De Graafschap, maar omdat een vriend van me een meubelzaak heeft, mag ik met hem mee naar de businessclub, dus kost het me alleen de drankjes na afloop. Aan boodschappen zijn we maandelijks niet veel kwijt. We kopen veel in Duitsland en dat scheelt aanzienlijk in prijs.”

    • Liza Titawano