Oeps, foutje. Lekte Russisch blad per ongeluk dodental in Oost-Oekraïne?

Het lijkt erop dat een Russisch medium per ongeluk gevoelige informatie heeft gelekt over het aantal Russische militairen dat in Oost-Oekraïne is gevallen. In een stuk wordt vermeld dat op de peildatum van 1 februari aan tweeduizend gezinnen “van omgekomen militairen” compensatie is betaald.

Pro-Russische separatist in een tank in de regio Donetsk Foto EPA / Luca Piergiovanni

Het lijkt erop dat een Russisch medium per ongeluk gevoelige officiële informatie heeft gelekt over het aantal Russische militairen dat in Oost-Oekraïne is gevallen. In een stuk over de verhoging van de salarissen van soldaten in 2015 wordt vermeld dat op de peildatum van 1 februari aan tweeduizend gezinnen “van omgekomen militairen” compensatie is betaald.

De informatie op de site van het betreffende financieel-economische vakblad Delavaja Zjizn is inmiddels verwijderd, meldt zakenblad Forbes op basis van de door het Oekraïense Novy Region bewaarde webcache. Dat kan er volgens onze correspondent in Rusland, Steven Derix, op wijzen dat het om betrouwbare informatie gaat.

Compensatie voor nabestaanden

Het Russische ministerie van Defensie heeft laten weten dat de militairen die genoemd worden zijn omgekomen bij “oefeningen”, zegt Derix.

Maar bij tweeduizend omgekomen soldaten valt dat moeilijk vol te houden.

Naast de aantallen doden, staan in het kennelijk gelekte document cijfers over militairen die vergoeding krijgen vanwege zware verwondingen of invaliditeit. Daar zouden er 3.200 van zijn. Families van militairen die in het oosten van Oekraïne zijn gesneuveld, krijgen drie miljoen roebel (zo’n 37.000 euro), zo is te lezen. Militair personeel dat door verwondingen in de Donbas invalide is geworden, krijgt een half miljoen roebel. Strijders op “contract” in het conflictgebied krijgen per dag 1.800 roebel.

Nee, verdwaald

Als de cijfers kloppen, laten ze volgens Derix de ware omvang zien van Ruslands geheime oorlog in de Donbas. De vermoorde Russische oppositieleider Boris Nemtsov deed kort voor zijn dood onderzoek naar de oorlog in Oekraïne. Het rapport ‘Poetin. De Oorlog’ dat na zijn dood verscheen, maakte melding van ten minste 220 gesneuvelde Russische militairen.

Rusland ontkent directe betrokkenheid bij het conflict tussen de pro-Russische separatisten en de regering in Kiev. Soldaten die vorig jaar in een hinderlaag van het Oekraïense leger waren gelopen, verklaarden dat ze wisten dat ze in Oekraïne waren. Volgens het Russische ministerie van Defensie waren de militairen bij een oefening ‘verdwaald’ en per ongeluk aan de verkeerde kant van de grens geraakt. Dat werd door de manschappen zelf ontkend. In mei meldde The Guardian dat alle cijfers en informatie over Russische militaire doden in vredes- en in oorlogstijd als staatsgeheim worden aangemerkt.

    • Laura Klompenhouwer