Mogelijk tweede ontvangstlocatie asielzoekers in Brabants Gilze

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) wil een tweede ontvangstlocatie voor asielzoekers inrichten in de Brabantse plaats Gilze. Dijkhoff is daarover in gesprek met de gemeente, bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van regionale media.

Het asielzoekerscentrum in Ter Apel.
Het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Foto ANP / Vincent Jannink

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) wil een tweede ontvangstlocatie voor asielzoekers inrichten bij de Brabantse plaats Gilze. Dijkhoff is daarover in gesprek met de gemeente, bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving van regionale media. Op dit moment moeten alle asielzoekers zich melden in het Groningse Ter Apel. Daar worden ze geïdentificeerd en geregistreerd alvorens hun asielprocedure begint.

Het extra aanmeldcentrum is nodig vanwege het gestegen aantal asielzoekers, vooral uit Syrië en Eritrea. Zowel in juni als in juli deden bijna 3.000 mensen een eerste asielaanvraag – meer dan drie keer zo veel als in de wintermaanden.

In Ter Apel is de drukte groot

De drukte in Ter Apel was de afgelopen weken soms zo groot, dat mensen opgevangen moesten worden terwijl ze nog niet waren geregistreerd, schreef Dijkhoff vorige week al in een brief aan de Tweede Kamer. “Een zeer onwenselijke situatie.”

In Ter Apel zijn ook al maatregelen genomen: de Vreemdelingenpolitie heeft extra personeel vrijgemaakt voor de registratie, en naast de gebouwen zijn tijdelijke paviljoens neergezet om asielzoekers op te vangen. Bij Gilze staat nu al een regulier asielzoekerscentrum, met plaats voor 1.200 mensen.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers daarnaast nog een derde ontvangstlocatie in Oost-Gelderland. Er wordt onderzocht of dit in Zevenaar kan.