Misschien is die reis niet eens nodig

Ver weg voor je werk: dat klinkt leuk, maar jetlags en reisstress zijn niet goed voor je, blijkt uit onderzoek. Drie tips voor op zakenreis.

Illustratie Wijtze Valkema

Het klinkt als één groot feest: veel reizen voor je werk. Maar, zo schrijven twee hoogleraren van Surrey en Linnaeus University in een onderzoek dat begin deze maand verscheen, het leven van een zakenreiziger is alles behalve een pretje. Zowel lichamelijk (jetlags, ongezond eten) als geestelijk (reisstress) zijn de nadelen van veel reizen legio.

Hoe houd je als frequent reiziger de zaken op een rijtje? Tips van ervaringsdeskundigen.

1 Boek minstens een viersterrenhotel. Niet om het bed, maar om de wifi.

Een goed bed kun je ook in mindere hotels vinden, maar wifi niet (altijd). En voor een stressloze zakenreis is een internetverbinding „absoluut een must", zegt Paul Grootings, verantwoordelijk voor DVP Group in Azië – een evenementenbureau met locaties in onder meer Amsterdam, Singapore en Shanghai. „Stel: in die laatste paar minuten voordat je naar een meeting gaat, moet je iets downloaden wat je ’s nachts toegestuurd hebt gekregen van een collega aan de andere kant van de wereld. Als dat niet gaat, kun je jezelf wel voor je hoofd slaan voor die 50 euro die je hebt willen besparen.”

2 Ga niet rechtstreeks vanuit het vliegtuig naar die meeting.

Volgens veelreiziger Grootings van DVP Group is het sowieso belangrijk om wat vrije tijd in te plannen tussen aankomst van je vliegtuig en de meeting of het congres waar je vervolgens heengaat. „Ga na een lange vlucht eerst even ergens eten voordat je doorgaat naar je zakelijke verplichtingen. Dan heb je even een moment rust en kun je de bijeenkomst voorbereiden.”

3 Kijk kritisch naar je reis. Misschien is-ie eigenlijk niet nodig.

Steeds meer Nederlandse bedrijven vragen zich af of een zakenreis überhaupt nog wel nodig is. Uit de recentste cijfers van het ContinuZakenreisOnderzoek van het NBTC blijkt dat in 2013 in Nederland 8,5 miljoen zakenreizen werden ondernomen; een daling van 12 procent ten opzichte van twee jaar ervoor. Veel bedrijven bezuinigen op zakenreizen.

De belangrijkste reden voor een zakenreis is vaak een vergadering. En juist op dat gebied valt tegenwoordig veel te winnen, zegt een woordvoerder van Unilever. Bij de multinational zijn ze de afgelopen jaren steeds kritischer gaan kijken naar het zakenreisbeleid. Voor de kosten, maar ook voor de gezondheid van de werknemers en de schade voor het milieu.

„De technologie is tegenwoordig zo ver ontwikkeld dat je niet meer altijd fysiek bij vergaderingen aanwezig hoeft te zijn”, zegt een woordvoerder. „In plaats daarvan organiseren wij vaak videoconferenties. Dat werkt perfect.”

    • Guus Ritzen