Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Merkel uitgejouwd bij aankomst vluchtelingenkamp Heidenau

Merkel is uitgejouwd door rechtsextremisten tijdens haar aankomst bij vluchtelingenkamp Heidenau. De bondskanselier bezoekt het kamp vanwege de vele uitbraken van geweld de afgelopen dagen.

Omwonenden van het vluchtelingenkamp Heidenau, kwamen ook op het bezoek van Merkel af aan het vluchtelingenkamp.
Omwonenden van het vluchtelingenkamp Heidenau, kwamen ook op het bezoek van Merkel af aan het vluchtelingenkamp. Foto AFP / Tobia Schwarz

Angela Merkel is vanmorgen door rechtsextremisten uitgefloten en uitgejouwd tijdens haar aankomst bij het vluchtelingenkamp in Heidenau, schrijft persbureau AFP. De bondskanselier bezoekt het vluchtelingenkamp vanwege de vele uitbraken van geweld de afgelopen dagen bij het kamp.

Zeker 150 rechtsextremisten stonden Merkel op te wachten bij de ingang van het vluchtelingenkamp. De demonstranten noemden Merkel een “Volksverrader” en verweten haar dat ze meer geld over zou hebben voor vluchtelingen dan voor het Duitse volk.

In de stad ten zuiden van Dresden is de afgelopen dagen een groep asielzoekers ondergebracht in een voormalige bouwmarkt. Tijdens gewelddadige protesten daartegen tussen extreem-rechtse groepen en radicaal-linkse tegendemonstranten raakten verschillende agenten gewond. De bondskanselier noemde het recente geweld in Duitsland gericht tegen de komst van asielzoekers eerder deze week “walgelijk”.

Enorme instroom asielzoekers

Duitsland heeft momenteel te maken met een enorme instroom van asielzoekers. Duitsland verwacht dit jaar een recordaantal van 800.000 asielzoekers. Dat is twee keer meer dan een eerdere prognose en vier keer meer dan in 2014.

Het aantal aanvallen op Duitse opvangcentra is eveneens flink gestegen: in de eerste zes maanden van dit jaar hebben 202 incidenten plaatsgevonden, al bijna evenveel als in het gehele vorig jaar.