KRO-NCRV komt na ‘Fons de Poel’ met schnabbelcode

In de nasleep van de snotneusaffaire, waardoor Fons de Poel vertrok als presentator van Brandpunt, komt de KRO-NCRV met nieuwe richtlijnen voor het bijklussen. Eva Jinek en Sven Kockelmann moeten oppassen.

Fons de Poel tijdens het evenement bij de ABN Amro.
Fons de Poel tijdens het evenement bij de ABN Amro. Screenshot Yune Video

In de nasleep van de ‘snotneusaffaire’, waardoor Fons de Poel in april vertrok als presentator van Brandpunt, komt de omroep KRO-NCRV met nieuwe richtlijnen voor het bijklussen. Vanochtend presenteerde Leo Fijen, hoofdredacteur journalistiek, nieuwe richtlijnen aan zijn redacties.

Fons de Poel noemde in een uitzending van Brandpunt Kamerlid Jesse Klaver een “snotneus” toen die een commissaris van ABN Amro had aangepakt. Hierdoor leek het of De Poel het opnam voor ABN Amro voor welke bank hij bijkluste als voorzitter van een talkshow over de miljoenennota.

Bekijk hier dat moment:

‘In beginsel geen nevenwerkzaamheden’

In de ‘Richtlijnen (neven)functies en nevenwerkzaamheden journalistieke medewerkers’ van KRO-NCRV staat:

Journalistieke medewerkers verrichten in beginsel geen nevenwerkzaamheden voor niet-journalistieke organisaties. Dat betekent dat zij geen dagvoorzitter zijn van – en geen mediatrainingen geven aan niet-journalistieke organisaties.

De omroep had de code al in de maak, maar door de snotneusaffaire kreeg deze extra urgentie.

Geen algemeen schnabbelverbod

Fijen benadrukt in een toelichting dat dit niet een algemeen schnabbelverbod inhoudt. Zo gelden de regels niet voor freelancers. En wanneer een journalist kan aantonen dat de schnabbel zijn journalistieke werk niet schaadt, zou het eventueel toch mogen. Fijen: “Het is: nee, tenzij.”

KRO-presentatoren als De Poel, Eva Jinek en Sven Kockelmann zijn naast hun televisiewerk vaak presentator of spreker op congressen en dergelijke. Bijklussen voor bedrijven en andere niet-journalistieke organisaties ziet de omroep als een gevaar voor de journalistieke onafhankelijkheid omdat de schijn van belangenverstrengeling kan ontstaan.

De nieuwe richtlijnen:

Lees ook in NRC Handelsblad: het interview met Leo Fijen Bijklussen na ‘snotneus’? Nee, tenzij, zegt de omroep en over bijklussende journalisten Bijklussen is prima, als je het meldt.