Hongarije zinspeelt op inzet leger tegen immigratie, stuurt extra politie

Het leger moet gaan helpen bij de beveiliging van Hongaarse grens, die ook een van de buitengrenzen is van de Europese Unie. Vanaf volgende week worden extra politieagenten naar het gebied gestuurd.

Migranten bij Roszke, 180 kilometer ten zuidoosten van Budapest.
Migranten bij Roszke, 180 kilometer ten zuidoosten van Budapest. Foto AP / Zoltan Balogh / MTI

Hongarije overweegt het leger in te zetten aan de zuidgrens met Servië. Het parlement debatteert volgende week over de kwestie, heeft een regeringswoordvoerder vandaag gezegd, schrijft persbureau Reuters. De grens wordt vanaf volgende week nog strenger bewaakt. De politie kondigde vandaag aan 2.100 extra agenten naar het grensgebied te sturen.

Het leger moet net als de politie gaan helpen bij de beveiliging van Hongaarse grens, die ook een van de buitengrenzen is van de Europese Unie. In totaal worden zes speciale grenspatrouilles opgetuigd, die helikopters, honden en paarden tot hun beschikking krijgen.

De politie in het land zegt gisteren een recordaantal van 2.533 migranten - de meesten vluchtelingen uit Syrië, Afghanistan en Pakistan - te hebben opgepakt die probeerden vanuit Servië Hongarije binnen te komen. Vele anderen zijn ongemerkt de grens overgestoken.

Hek langs grens

Het aantal vluchtelingen en migranten dat via de Balkan probeert de EU in te komen is de afgelopen weken fors toegenomen. Vanuit Griekenland steken dagelijks zo’n 3.000 mensen de grens met Macedonië over. Griekenland worstelt met de opvang van migranten, die veelal aankomen op de Griekse eilanden. Van daar uit worden ze vaak overgebracht naar Athene, van waar ze vervolgens proberen via Macedonië en Servië de EU te bereiken. Alleen al in juli kwamen 50.000 mensen aan in Griekenland. Servië schat het aantal migranten in het land op zo’n 10.000 en vreest dat dit aantal nog verdubbelt zodra het winter is.

Hongarije is lidstaat van de Europese Unie en aangesloten bij het Schengenverdrag, waarbinnen vrij verkeer mogelijk is. Het land stelt zich hard op in de ergste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Zo wordt nu gebouwd aan een hek van 175 kilometer langs de grens met Servië.

Liever christenen

Een coalitie Oost-Europese landen waaronder Hongarije, Slowakije en Tsjechië heeft zich ingezet om zo min mogelijk vluchtelingen op te vangen. Samen speelden de landen een belangrijke rol in het torpederen van het voorstel van de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, om vluchtelingen te herverdelen volgens verplichte quota, schreef correspondent in Centraal- en Oost-Europa Roeland Termote gisteren in NRC.

De Poolse regering zegde vervolgens toe vrijwillig tweeduizend mensen op te nemen, ongeacht hun religie, maar beklemtoonde in eigen land vooral de komst van Syrische christenen. Ook Milos Zeman, president van Tsjechië, waar slechts 21 procent van de bevolking zichzelf als gelovig ziet, sprak zijn voorkeur uit voor christenen. En de Hongaarse premier Viktor Orbán, die voortdurend hamert op het christelijke karakter van zijn land, verklaarde: “We willen geen minderheden van beduidende omvang met verschillende culturele kenmerken en achtergronden in ons midden.”

Lees ook: Kijk een zwarte, roepen de Slowaken, reportage vanuit Bratislava over hoe het er is als ‘zwarte’ migrant.