Gehackte huwelijksgeheimen leggen illusie privacy bloot

Gedupeerden klagen de gehackte overspelsite aan. De Canadese politie waarschuwt voor al te veel leedvermaak.

De maker van een christelijk videoblog over zijn gezin en huwelijksleven zat „uit nieuwsgierigheid” op de site. Hij heeft excuses aangeboden.
De maker van een christelijk videoblog over zijn gezin en huwelijksleven zat „uit nieuwsgierigheid” op de site. Hij heeft excuses aangeboden.

Emotionele gesprekken aan duizenden keukentafels, kapotgemaakte huwelijken en reputaties, chantage en misschien ook zelfmoord – een week nadat de gegevens van de gehackte overspelwebsite Ashley Madison op straat belandden, tekenen de gevolgen ervan zich allengs duidelijker af. De site koppelt getrouwde mensen die seks of een relatie zoeken. Door de hack kwamen gegevens van 37 miljoen klanten op straat te liggen. De hackers, of hacker, met de naam The Impact Team publiceerden hun e-mailadressen, gps-coördinaten, wachtwoorden, huisadressen, creditcardgegevens en seksuele wensen.

Data van klanten van datingsites werden al vaker gestolen, net als creditcardgegevens. Steeds bleek hoe makkelijk de schijnprivacy van internet soms is door te prikken. De huidige gehackte huwelijksgeheimen laten dit besef extra pijnlijk doordringen. Het verweer komt dan ook snel op gang. Het Canadese Ashley Madison werd vorige week meteen aangeklaagd door een groep gedupeerden die een schadevergoeding eisen van 760 miljoen Canadese dollar (500 miljoen euro).

Gisteren werd in de VS een rechtszaak aangespannen tegen de site en het moederbedrijf. In de aanklacht bij de federale rechtbank van Californië wordt Avid Life Media verweten niet eens de ‘redelijke, basale voorzorg’ te hebben genomen van het versleutelen van klantgegevens.

The Impact Team dreigde vorige maand al de gestolen gegevens te publiceren, tenzij de sites van Avid Life – behalve de overspelsite nog twee datingsites – uit de lucht zouden worden gehaald. In een online gepubliceerde motivatie noemden de hackers klanten van de overspelsite „overspelige smeerlappen”. Bovendien wordt het bedrijf bedrog verweten: gebruikers betalen 19 dollar om hun profiel te laten verwijderen, maar dit gebeurde naar nu blijkt duidelijk niet.

Volgens Avid Life worden de gegevens wel vernietigd als iemand zijn lidmaatschap opzegt. Het bedrijf, in 2001 opgericht door de Canadese internetondernemer Noel Biderman, is actief in 53 landen en maakte vorig jaar op een omzet van 115 miljoen dollar 55 miljoen winst, al moest daar nog wel belasting over worden betaald.

Onder de gehackte gegevens zijn de e-mailadressen van hooggeplaatste werknemers van grote bedrijven, militairen en ambtenaren in Canada en het Verenigd Koninkrijk. 15.000 gelekte e-mailadressen leiden naar naar medewerkers van Amerikaanse ministeries en het Witte Huis. Ook 600 Nederlanders hadden zich op de site geregistreerd. Overigens is in de meeste gevallen onduidelijk of het om reële of valse adressen gaat.

De Canadese politie, het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de FBI onderzoeken de diefstal, net als het Amerikaanse leger. Overspel is, als het misbruik van tijd en middelen van het leger met zich meebrengt, een overtreding voor Amerikaanse militairen.

Ook namen van bekende mensen duiken op. Een realityster en een in de VS bekende christelijke videoblogger, pleitbezorgers van het gezin en het monogame huwelijk, hebben excuses gemaakt omdat ze zich hadden geregistreerd. De naam van de Britse ex-premier Tony Blair dook op, evenals die van het Canadese parlementslid Eve Adams, maar zij ontkende zich te hebben ingeschreven.

Maar voor leedvermaak is in de zaak geen reden, zei het hoofd van het Canadese politieonderzoek Bryce Evans, deze week in Toronto. Hij waarschuwde voor haatdelicten en fraude door de hack, die volgens hem al twee mensen tot zelfmoord zou hebben gebracht. „Het gaat hier om gezinnen, om partners en kinderen.”

Er zijn intussen websites gemaakt die beweren gegevens weer te kunnen afschermen – tegen betaling. Ook de eerste chantagezaken van mensen die dreigen de registratie te melden aan echtgenoten zijn volgens Evans al gerapporteerd. Experts waarschuwen gedupeerden voor vervolgaanvallen nu hun online-identiteit zo grondig en compleet gestolen is.