Een rondleiding door een huis dat er nog niet staat

Start-up: Easysee

Oprichters: Ton van Netten (59)

Medewerkers: 4

Elke week belicht nrc.next een startup met potentie. Deze week: in virtual reality rondlopen door je nieuwe huis.

Je huurt voor veel geld een architect in om je huis te verbouwen. Bouwtekeningen zeggen je niets, en op de computer vind je het lastig in te schatten of je huis er mooi uit gaat zien. Wat wil je het liefst? Rondlopen door je nieuwe huis, nog voordat er een muurtje is afgebroken. Het bedrijf Easysee biedt dat aan met hun ‘Easy2see module’.

Wat is het?

Software gemaakt voor de virtual reality-bril Oculus Rift en een bijbehorend apparaatje (de module). Samen maken ze het mogelijk dat je écht rondloopt in het bouwproject: je zet de bril op, neemt de draadloze module mee, en staat dan in je virtuele, nieuwe huis. Je kunt dus voor, achter, opzij en boven je kijken, en echt rondlopen met je eigen benen.

Voor wie is dit bedoeld?

Architecten. Zij kunnen dit gebruiken om aan klanten te tonen hoe het project eruit gaat zien. De 3D-bouwtekeningen moeten daarvoor worden omgezet naar de virtuele wereld, maar dat is in de architectenwereld al vrij gangbaar om te doen.

Bestond dit nog niet?

Virtual reality is iets waar architecten al langer mee bezig zijn. Maar meestal is dat alleen beperkt tot iemand die zittend op een stoel de bril opkrijgt, en dan met een muis of toetsenbord ‘rondloopt’. Easysee laat je écht rondlopen in het virtuele huis: zij huren een sportschool in de buurt, zodat je tijdens het lopen nergens tegenaan knalt.

Wat is het verdienmodel

Het bedrijf verhuurt de module (per dagdeel) aan architecten. Denk aan ongeveer 1.660 euro. Daar komt nog bij dat Easysee de tekeningen omzet naar virtual reality.

Wat zijn de plannen?

Easysee is bezig om ook met meerdere spelers rond te kunnen lopen. Dus dan komt de architect zelf ook in de virtual reality, en leidt hij je rond.

    • Charlotte van ’t Wout