Dumoulin nieuwe leider in Vuelta

Dumoulin in het rood.
Dumoulin in het rood. Foto AFP / Jose Jordan

Tom Dumoulin is de nieuwe leider in de Ronde van Spanje. De Nederlander van Giant-Alpecin maakte in de vijfde etappe zes seconden goed op klassementsleider Johan Esteban Chaves van Orica-GreenEdge en heeft nu één seconde voorsprong op de Colombiaan. De marge met de Ierse nummer drie Nicolas Roche van Sky bedraagt zestien tellen.

Ewan wint

De ritzege in de vlakke etappe van vandaag ging in de massasprint naar de Australiër Caleb Ewan. De 21-jarige coureur van Orica-GreenEdge finishte op de steile sprint bergop voor de Duitser John Degenkolb van Giant-Alpecin en Peter Sagan van Tinkoff-Saxo.

Een kopgroep van drie man bestaande uit de Belg Iljo Keisse (Etixx-QuickStep), de Ethiopiër Tsgabu Grmay (Lampre-Merida) en de Canadees Antoine Duchesne (Europcar) ging er al vroeg vandoor in de 167 kilometer lange etappe in het zuiden van Spanje. Het trio bouwde een maximale voorsprong van ruim zeven minuten op, maar zag de marge gestaag slinken toen de finish dichterbij kwam.

Keisse ging er 18 kilometer voor de meet vandoor toen de voorsprong nog anderhalve minuut bedroeg, maar kon ook in zijn eentje het peloton niet voorblijven. Onder aanvoering van de sprintersploegen werd hij zeven kilometer voor de meet door de aanstormende meute ingerekend. In de sprint ging Degenkolb lang aan kop, maar in de laatste meters ging Ewan hem op het hellende wegdek voorbij.

Dumoulin boos op zichzelf

Dumoulin is de eerste Nederlandse leider in een grote ronde sinds Bauke Mollema in 2011. Hij stond al chagrijnig bij de teambus toen hij hoorde dat hij de rode leiderstrui mocht aantrekken.

“Ik was boos op mezelf dat ik John Degenkolb niet aan de ritwinst kon helpen”, zei Dumoulin na de etappe waarin zijn Duitse ploeggenoot in de sprint werd verslagen door Ewan.

“Eigenlijk had ik vandaag twee doelen: de rode trui en John aan de ritzege helpen. Eén van de twee is dus in elk geval gelukt. Dat is mooi voor het team. Voor John komen er nog genoeg kansen.”

Herstellen na Tour

Na het mislopen van de gele trui in de Tour de France, waar hij na een val uitviel, is de rode trui een welkome revanche.

“Van de mislukte Tour heb ik twee weken moeten herstellen, maar daarna kwam het besef om sterker terug te komen. We hebben hard gewerkt en ik voel me goed. Vooraf was de tijdrit in de derde week mijn doel, maar nu probeer ik de trui zo lang mogelijk vast te houden.”

Of hij de rode trui langer kan behouden dan de laatste Nederlander in een leiderstricot in een grote ronde moet vrijdag blijken. Mollema moest de trui in de Vuelta van 2011 na een dag alweer afstaan. Vrijdag staat een heuvelachtige rit van 200 kilometer op het programma met aankomst op een klim van de derde categorie. “Ik geef de trui niet zomaar weg. Natuurlijk komen er een paar zware ritten aan, maar ik zal ‘m verdedigen.” (ANP)

https://youtu.be/3ZoaF3imgYQ