Toegevoegde waarde

Doen de koninklijke bedrijven hun titel wel eer aan?

beeld NRCQ

Royal Dutch Shell, Koninklijke Philips, een kroontje boven de logo’s van Ahold en Boskalis: vijftien Nederlandse bedrijven - genoteerd aan de AEX - mogen zichzelf ‘koninklijk’ noemen.

Om het predicaat ‘koninklijk’ te mogen gebruiken, moet je bedrijf aan allerlei financiële voorwaarden voldoen. Een onberispelijke bedrijfsvoering, bijvoorbeeld. Het moet een zeer vooraanstaande plaats innemen en de onderneming moet van onbesproken gedrag zijn.

Toch ging het Koninklijke Imtech na een reeks schandalen failliet. Hoe gaat het met de koninklijke bedrijven? En doen ze het op de beurs beter dan bedrijven zonder de titel? Vandaag komt handelsonderneming Reesink met halfjaarcijfers en is daarmee de een-na-laatste van deze royals. Aanstaande maandag volgt nog de Porceleyne Fles, fabrikant van Delfts blauw.

Welke bedrijven zijn het?

Aan de Amsterdamse beurs staan op dit moment vijftien koninklijke bedrijven genoteerd. De winst en omzet van de bedrijven lopen sterk uiteen:

Ook de grootte van de bedrijven qua werknemers verschilt enorm. Om in aanmerking te komen voor het predicaat ‘koninklijk’ moet een bedrijf minstens honderd werknemers in dienst hebben. De Porceleyne Fles had vorig jaar moeite boven die grens te blijven.

Wie zijn op de goede weg?

De meeste koninklijke bedrijven zagen hun omzet tot nu toe stijgen ten opzichte van een jaar geleden. Alleen bij Shell, KPN en PostNL was dat niet zo. Maar hoe zit het met de winst?

De bedragen van Shell zijn zo groot in vergelijking met de andere bedrijven, dat ze buiten het bereik van de grafiek vallen. De winst van Shell was het afgelopen half jaar 8 miljard euro. En dat is bijna 1,5 miljard minder dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Reesink en Porceleyne Fles zijn niet meegenomen, omdat de cijfers nog ontbreken.

Prestaties op de beurs

Hoeveel is de koers van de koninklijke beursfondsen de afgelopen vijf jaar gestegen of gedaald?

Gemiddeld genomen zijn de koninklijke fondsen minder gestegen ten opzichte van vijf jaar geleden dan de AEX Index. Ze doen het dus niet beter dan ‘gewone’ bedrijven.


*Imtech is in dit gemiddelde niet meegenomen

En wat is de impact van één bedrijf?

Na 25 jaar wordt opnieuw bekeken of het predicaat ‘koninklijk’ door een bedrijf nog gevoerd mag worden. Maar het kan voorkomen dat de titel vóór dat moment wordt afgenomen, als het bedrijf niet meer aan de gestelde voorwaarden voldoet. Bij Imtech was daar vorig jaar even sprake van. Het falende bedrijf haalde de gemiddelde stijging van de koninklijke beursfondsen helemaal onderuit:


**Imtech is in dit gemiddelde meegenomen