Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

De wondere wereld van kleuters van vier

Hoe gaan kinderen van vier met elkaar om als ze denken dat er geen volwassenen in de buurt zijn? Dat is het uitgangspunt van de Britse documentaire The Secret Life of Four Year Olds (2015, door het programma Koppen XL uitgezonden als De wondere wereld van kleuters van vier). Tien kleuters worden in een speciaal voor de documentaire gevormd klasje met camera’s gevolgd. Twee leraren begeleiden de kinderen, terwijl neurowetenschapper Paul Howard-Jones en ontwikkelingspsycholoog Sam Wass via monitoren meekijken en het gedrag van de kinderen analyseren.

Hoe reageren de kleuters op hun nieuwe sociale omgeving? Wat voor positie nemen ze in? Hoe ontwikkelen de onderlinge relaties zich? Er ontstaan vriendschappen die ook snel weer verbroken worden, sommigen vinden het moeilijk om te delen en twee jongens gaan de strijd met elkaar aan. De psycholoog: „Het leven van een volwassene is echt niet zo verschillend van het leven in de speeltuin.” De kleuters worden op twee verschillende momenten gevolgd. In mei leren ze elkaar kennen en een half jaar later komen ze weer bij elkaar.