Dit boekennieuws viel ons de afgelopen week op. Heeft u nog tips?

Welke boeken las onze minister van cultuur Jet Bussemaker op vakantie? 'NRC Handelsblad' vroeg het haar.
Welke boeken las onze minister van cultuur Jet Bussemaker op vakantie? 'NRC Handelsblad' vroeg het haar. Illustratie Hajo

Qua boekennieuws is bij NRC Boeken het oog groter dan de maag. In de nieuwsrubriek De Papiermolen stippen we daarom wekelijks nieuws aan dat ons opvalt en waarover we nog niet geschreven hebben. Is u wat opgevallen? En laat ons weten wat u nu aan het lezen bent, via Twitter, of onderaan deze blogpost.

‘Don’t judge a book by its cover’

Het definitieve bewijs is nu geleverd: beoordeel nooit een boek op basis van de omslag. Waarom? Omdat alle boekcovers op elkaar lijken, schrijft het Amerikaanse cultuurblog Slate:

Einde literatuurblog De Contrabas

Afgelopen vrijdag kwam er een officieel einde aan De Contrabas, een literatuurblog - voornamelijk gericht op de Nederlandse poëziewereld - van schrijver en dichter Chrétien Breukers. Het blog heeft tien jaar bestaan. ‘Een klein wonder’, volgens Nooit Meer Slapen, het dagelijkse nachtelijke cultuurprogramma op NPO1. VPRO-journalist Maarten Westerveen sprak Breukers over ‘het digitale literaire leven’:

Hugo Award

Opvallend nieuws uit Amerika: de Nederlandse thriller- en fantasyauteur Thomas Olde Heuvelt (1983) heeft in de categorie ‘korte fictie’ een Hugo Award gewonnen, de grootste Amerikaanse science-fiction- en fantasyprijs, met zijn verhaal The Day the World Turned Upside Down. Daarmee is hij de eerste Nederlandse winnaar van de prijs, die in 1953 voor het eerst werd uitgereikt en sindsdien werd gewonnen door onder meer George R.R. Martin, J.K. Rowling en Arthur C. Clarke. Zijn winnende korte verhaal is hier, gratis, te lezen.

Ishiguro naar Texas

‘G.T.T.’, Gone To Texas: het is een afkorting die sinds de jaren zeventig van de twintigste eeuw gevreesd wordt in de literaire wereld. Waar die afkorting op doelt? The Harry Ransom Center, een archief verbonden aan de University of Texas. Het archief kocht de afgelopen decennia al vele belangrijke schrijversarchieven op. Vorig jaar nog die van de overleden Colombiaanse Nobelprijswinnaar Gabriel Garcia Marquez. Afgelopen week werd duidelijk dat de universiteit nu ook de archieven van de Britse schrijver Kazuo Ishiguro hoopt te bemachtigen, voor een kleine miljoen euro (960.000 euro).

Opvallend boekennieuws waar we al over hebben geschreven

de Twitterrel naar aanleiding van een ‘weeskind-idee’ van de Amerikaanse schrijver Jonathan Franzen, een gesprek met de Zweedse schrijver Carl-Johan Forssén Ehrlin die met een ‘slaapverwekkend’ kinderboek op plek 1 stond in de Amazon-bestsellerlijst. Ook werd bekend dat de nieuwe roman van David Mitchell een uitgewerkte versie is van een kort verhaal dat de Britse schrijver vorig jaar in zijn geheel op Twitter publiceerde. Zie hier ook de belangrijkste vijf momenten uit de Zomergasten-aflevering van schrijfster Annejet van der Zijl. Ook: NRC Handelsblad vroeg tien Nederlandse politici welke boeken ze deze zomer lazen.

Is u wat opgevallen qua boekennieuws? Of wilt u ons laten weten wat u nu aan het lezen bent? Reageer op deze blog, Twitter of per mail (r.nieuwenhuis[at]nrc.nl).

Lezersreacties

Twitter avatar LouisTeunissen Louis Teunissen @boeken_en_zo @NRC_Boeken Opvallend: weinig aandacht voor 750e geboortejaar van Dante…
Twitter avatar TheoHakkert Theo Hakkert @LouisTeunissen @NRC_Boeken @boeken_en_zo Was in mei in Verona, waar hij 6 jaar leefde. Een tentoonstelling en dat was het. Ook daar karig.