De hack zorgde ook voor psychische leed

Gisteren werd in de Verenigde Staten een rechtszaak aangespannen tegen de overspelsite Ashley Madison. Gegevens van 37 miljoen gebruikers en oud-gebruikers liggen op straat, ook hun seksuele wensen.

Emotionele gesprekken aan duizenden keukentafels, kapotgemaakte huwelijken en reputaties, chantage en misschien ook zelfmoord – een week na de hack van overspelwebsite Ashley Madison beginnen de gevolgen zich af te tekenen. De site koppelt getrouwde mensen die seks of een relatie zoeken. Door de hack kwamen gegevens van 37 miljoen gebruikers van de datingsite op straat te liggen. De hackers, of hacker, met de naam The Impact Team publiceerden e-mailadressen, gps-coördinaten, wachtwoorden, huisadressen, creditcardgegevens en seksuele wensen. Data van klanten van datingsites werden al vaker gestolen. Maar het op zo grote schaal hacken van huwelijksgeheimen lijkt een nieuwe vorm van privacyschending.

Ashley Madison, een Canadees bedrijf, werd vorige week al aangeklaagd door een groep gedupeerden. In die zaak wordt een schadevergoeding van 760 miljoen Canadese dollars geëist, rond de 500 miljoen euro.

En gisteren is ook in de Verenigde Staten een rechtszaak aangespannen tegen Ashley Madison en moederbedrijf Avid Life Media. De dager vindt dat de website en het moederbedrijf schuldig zijn aan nalatigheid, schending van privacy en het toebrengen van psychisch leed.

The Impact Team eiste vorige maand dat de overspelsite Ashley Madison en de datingsites Cougar Life en Established Men – alle drie eigendom van Avid Life – uit de lucht zouden worden gehaald. In een online gepubliceerde motivatie werden de gebruikers door de hackers „vreemdgaande smeerlappen” genoemd. Bovendien wordt de site bedrog verweten: gebruikers betalen 19 dollar om hun profiel te laten verwijderen, maar de gegevens worden duidelijk niet gewist.

In de Amerikaanse aanklacht, bij de rechtbank van Californië, wordt Avid Life Media verweten niet de „redelijke, basale voorzorg” te hebben genomen van het versleutelen van klantgegevens.

In 53 landen actief

Volgens Avid Life Media worden de gegevens wel vernietigd als iemand zijn lidmaatschap opzegt. De hack is „een misdaad die onschuldige burgers treft”, aldus het bedrijf in een verklaring.

Avid Life Media, in 2001 opgericht door de Canadese internetondernemer Noel Biderman, is actief in 53 landen en maakte vorig jaar naar eigen zeggen 115 miljoen dollar winst.

Onder de gehackte gegevens zijn werkadressen van hooggeplaatste werknemers van grote bedrijven, militairen en ambtenaren in Canada en het Verenigd Koninkrijk. 15.000 gelekte e-mailadressen zouden naar medewerkers van verschillende Amerikaanse ministeries, het Witte Huis en de Senaat leiden. Ook hadden 600 Nederlanders zich op de site geregistreerd. Het is in de meeste gevallen onduidelijk of het om reële of valse, of door anderen aangemaakte adressen gaat. De Canadese politie, het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en de FBI onderzoeken de diefstal, net als het Amerikaanse leger. Overspel is, als het misbruik van tijd en middelen van het leger met zich meebrengt, een overtreding voor Amerikaanse militairen en kan leiden tot oneervol ontslag en in theorie zelfs tot gevangenisstraf.

Ook bekende mensen

Ook namen van bekende mensen ontbreken niet in de gegevens. In de VS hebben een realityster en een bekende, christelijke videoblogger, beiden pleitbezorgers van het gezin en het monogame huwelijk, afgelopen dagen excuses gemaakt omdat zij zich op de site hadden geregistreerd.

Voor leedvermaak is geen plaats, zei het hoofd van het politieonderzoek Bryce Evans, deze week in Toronto tegen verslaggevers. Hij waarschuwde voor haatdelicten en fraude als gevolg van de hack. Ook zouden twee meldingen van zelfmoord verband houden met de hack. „Het gaat hier om gezinnen en kinderen”, zei hij.

Inmiddels zijn ook de eerste afpersingszaken gemeld. Afgelopen dagen doken meteen websites op die aanbieden de gegevens op een bepaald adres te doorzoeken, of die claimen gegevens alsnog te kunnen afschermen – tegen betaling. Ook de eerste afpersingszaken van mensen die dreigen de registratie te melden aan echtgenoten, familie en collega's zijn volgens Evans al gerapporteerd. Experts waarschuwen gedupeerden voor vervolgaanvallen nu hun online-identiteit zo grondig en compleet gestolen is.

    • Maartje Somers