De gebroeders Vollmer (85) willen niets liever dan sterven op zee

De Peacemaker, het schip dat de broers willen kopen. Foto Flickr / Chuck Thompson

Al op jonge leeftijd leerden de Amerikaanse tweelingbroers Van en Carl Vollmer zeilen. In een klein houten zeilbootje, dat hun vader voor ze had gemaakt. Nu ze 85 jaar oud zijn willen Van en Carl nog een laatste keer de zee opgaan. En daar dan in het harnas sterven.

Een paar weken geleden verschenen de eerste aanplakbiljetten in de New Yorkse wijk Brooklyn: “kapitein zoekt bemanning”. Voor een reis van ten minste twee jaar over de hele wereld, van de Griekse eilanden tot aan het Groot Barrièrerif in Australië. Zeilervaring is niet nodig. Een fit gestel is voldoende.

De posters waren gemaakt door Van Vollmer, die samen met zijn broer Carl de laatste jaren van zijn leven wil doorbrengen op zee. Ze hopen tussen de twaalf en zestien mensen te vinden, zo stellen ze in een lang verhaal op Patch, een Amerikaans netwerk van regionale websites.

Voor eeuwig tussen de vissen

Het zeilen krijgen de bemanningsleden tijdens de reis wel aangeleerd, zo legt Van zijn plannen uit:

“Ik leer ze om de boot aan te voelen. Het maakt me niet uit of ze slim zijn of niet. Wanneer je een zeilt, voel je de wind, voel je de stroming in het water en voel je het roer. Het is alsof je in het water één bent met je boot.”

Want als het moment daar is, dan moet de bemanning zonder de hulp van de gebroeders Vollmer weer terug naar huis kunnen zeilen. Carl en Van blijven namelijk achter op zee. Ingepakt in een zeil willen zij overboord worden gegooid. Van:

“Ik wil van een plank het water inglijden en voor altijd tussen de vissen liggen. De rest van mijn leven doorbrengen aan boord van deze boot.”

Het enige probleem is voorlopig nog de boot. Carl en Van hebben namelijk hun oog laten vallen op een bijna vijftig meter lange driemaster. Want het schip, genaamd The Peacemaker, moet zo’n drie miljoen dollar (2,6 miljoen euro) kosten. De broers Vollmer doen er nu dus alles aan om een geldschieter te vinden.

Lees het gehele verhaal, The Last Voyage of the Vollmer Twins, op Patch. (3900 woorden, leestijd: 20 minuten)

    • Joost Pijpker