De daders van Agatha Christie teruggebracht tot vijf formules

Wetenschappers hebben een manier ontwikkeld waarmee de dader in boeken van Agatha Christie snel te achterhalen is.

Agatha Christie in 1946.

Puzzeldetectives worden ze wel genoemd, de verhalen van de Britse Queen of Crime Agatha Christie (1890-1976). Door vijf recentelijk ontwikkelde formules is dat puzzelen een stuk makkelijker geworden.

In september is het 125 jaar geleden dat de geestelijk moeder van detectives Hercule Poirot en Miss Marple, en ‘de beste misdaadauteur aller tijden’, werd geboren. Ter ere van dit jubileum heeft een Brits televisiestation een groep wetenschappers opdracht gegeven een formule te ontwikkelen waarmee de dader in de 66 detectiveromans van Christie snel te achterhalen is. Althans, je krijgt een sterk vermoeden. Christies detectives zijn vaak complex door ambitieuze misdadigers. Zo vertelt moordenaar Lawrence Wargrave in haar boek And Then There Were None dat het zijn ambitie is een moordmysterie te ontwerpen dat niemand kan oplossen.

De ‘daderformule’ werd gebaseerd op in totaal 27 detectiveverhalen die Christie schreef. Waar je het best op kunt letten? De manier waarop personages zich voortbewegen, de setting en de manier waarop een slachtoffer om het leven is gebracht. Hier de vijf formules:

1 Vrouwelijke daders komen terug in verhalen waarin met de auto of per trein wordt gereisd, terwijl mannelijke daders juist terugkomen in verhalen waarin de personages zich per boot of vliegtuig voortbewegen.

2 De daders zijn vaak familie van het slachtoffer. Partners doden uit liefde, familieleden hebben andere motieven.

3 Mannelijke daders wurgen en als het slachtoffer is doodgestoken of gestikt, dan is de dader waarschijnlijk een dokter.

4 Als het verhaal zich in een landhuis afspeelt, is er 75 procent kans op een vrouwelijke dader.

5 De vrouwelijke dader wordt opgespoord dankzij een huiselijk voorwerp, mannelijke daders door informatie of logica.

    • Roderick Nieuwenhuis