Circus Herman Renz in geldnood - directeur wil subsidie

Archieffoto uit 2007 van Circus Herman Renz in Amsterdam, met een optreden van clown (tevens directeur) Milko Steyvers.
Archieffoto uit 2007 van Circus Herman Renz in Amsterdam, met een optreden van clown (tevens directeur) Milko Steyvers. Foto: ANP / Koen van Weel

Het oudste circus van Nederland, Herman Renz, verkeert in geldnood. Door teruglopende bezoekersaantallen en regeldruk is het bedrijf in de financiële problemen gekomen. Directeur Milko Steyvers (tevens clown in het circus) stelt dat overheidssteun het enige is wat Circus Herman Renz nog kan redden.

Dat meldt RTL Z. Het 115 jaar oude circus heeft tot 7 september de tijd om een belastingschuld te betalen. Lukt dat niet, moet het circus sluiten en verliezen de 65 werknemers hun baan.

Ingeschaald als theater

Vanaf 15 september wordt het voor circussen verboden om wilde dieren te gebruiken. Circus Herman Renz is vooruitlopend op het verbod al gestopt met het gebruik van wilde dieren - in plaats van tijgers en olifanten zet het tijdens een act onder andere koeien, geiten, varkens en ganzen in. Andere circussen werken echter nog wel met wilde dieren, en volgens Steyvers wordt zijn circus daar ten onrechte op aangekeken.

De directeur wil graag dat het circus door de politiek wordt ingeschaald als theater. Dat zou het makkelijker maken om de groep subsidie te geven. De Nederlandse circuscultuur is in 2013 aangemerkt als Immaterieel Cultureel Erfgoed, maar dat betekent niet dat Herman Renz automatisch in aanmerking komt voor subsidie.

Lees ook in NRC Handelsblad: De pompeuze rode neus past niet bij mij