Brunel vertrekt uit ‘corrupt’ Nigeria

Het Nederlandse Brunel vertrekt uit Nigeria. „We hebben de verschrikkelijkste dingen meegemaakt.”

Foto EPA

Het beursgenoteerde detacheringsbedrijf Brunel trekt zich geleidelijk terug uit Nigeria na wanbetaling door klanten, smeergeldpraktijken en fysieke bedreiging van werknemers. Bestuursvoorzitter Jan Arie van Barneveld spreekt in een interview in het Financieele Dagblad van vandaag van „een aanhoudende sfeer van corruptie en omkoping”.

Brunel (1975), genoteerd aan de AEX, detacheert hoger opgeleid personeel in onder meer de sectoren olie en gas, ruimtevaart, ict, de auto-industrie en de financiële wereld. Het bedrijf uit Amsterdam heeft wereldwijd 13.000 werknemers en vorig jaar een omzet van 1,4 miljard euro.

De omzet van Brunel in Nigeria is volgens Van Barneveld de laatste jaren opgelopen tot circa 100 miljoen euro. Het bedrijf heeft nog enkele lopende contracten met klanten, maar neemt geen nieuwe opdrachten aan.

Van Barneveld zit in Azië en was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar. Zijn woordvoerder ontkent dat Brunel zelf betrokken is bij een corruptieschandaal en om die reden het land verlaat. „Er is geen sprake van rode vlaggen. Zakendoen is voor ons onmogelijk geworden.”

De klanten van Brunel in Nigeria zijn grote olie- en gasbedrijven die worden gerund door lokale mensen, zegt de topman in het interview. „Ze laten ons simpelweg weten dat de rekening van een miljoen niet wordt betaald als bepaalde personen niet eerst worden gefaciliteerd. Voor de duidelijkheid: dat is jargon voor betalen!”

Van Barneveld wil niet in detail treden over wat doorslaggevend was voor het besluit. „We hebben de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt, van het dichttimmeren van onze vestigingen tot en met zware fysieke bedreiging van medewerkers aan toe.”

Shell is ruim een halve eeuw actief in Nigeria en werkt veel met lokale medewerkers. Een woordvoerder zegt dat Shell bezig is met een geleidelijke strategische heroriëntatie op gas op zee en het vasteland. Van een direct vertrek uit Nigeria is geen sprake, zei oud-voorzitter van Shell Nigeria, Mutiu Sunmonu, dit jaar in deze krant. „Wie zou de plaats van Shell moeten innemen? Een andere oliemaatschappij? Of zouden we de zaak gewoon moeten stilleggen? Dat zou de situatie in Nigeria alleen maar erger maken.”