Bert van Marwijk met schoonzoon naar Saoedi-Arabië

Trainer Bert van Marwijk Foto ANP

Zijn eerste wedstrijd is Oost-Timor thuis in Jeddah op 3 september, vijf dagen later gevolgd door Maleisië uit in Shah Alam. Bert van Marwijk (63) wisselt de rust van zijn Limburgse woonplaats Meerssen in voor een nieuw avontuur als bondscoach van Saoedi-Arabië. Hij tekent een contract voor één jaar, zo maakte de nationale voetbalbond gisteren bekend.

Van Marwijk wordt de vierde Nederlandse bondscoach van het olierijke land in een tijdsbestek van 22 jaar, na Leo Beenhakker, Gerard van der Lem en Frank Rijkaard. Geen van de Nederlanders bleef langer dan twee jaar aan.

Saoedi-Arabië wil zich met Van Marwijk plaatsen voor het WK voetbal van 2018 in Rusland, waarvoor de ploeg twee kwalificatierondes moet doorkomen. In 2006 deed het land voor het laatst mee aan een WK. De oud-bondscoach van Oranje volgt de Saoedische coach Faisal al-Badin op, die de ploeg pas sinds februari leidde.

Van Marwijk kon zijn eigen technische staf samenstellen; hij neemt zijn schoonzoon Mark van Bommel, Adrie Koster en Roel Coumans mee als assistent-trainers. Ook Taco van den Velde, journalist van Voetbal International, maakt de overstap – hij wordt manager operations.

Nederland heeft een lange historie van bondcoaches in verre, soms exotische landen. Zo was Foppe de Haan in 2011 bondscoach van Tuvalu (eilandengroep in de Stille Oceaan), Jan Mak was tot dit jaar bondscoach van de Seychellen, Lodewijk de Kruif leidde tot november het nationale team van Bangladesh en Wim Koevermans was tot oktober bondscoach van India.