Beurscrisis duwt oliewereld verder in de problemen

De China-crisis versterkt de malaise in de oliehandel. Een prijs van 40 dollar per vat komt in zicht.

Shell verliest fors in 1 jaar
Shell verliest fors in 1 jaar

Het is dat de oliewereld ver over de horizon kijkt, anders zouden producenten en handelaren knap zenuwachtig worden.

In plaats van te herstellen, zakt de prijs van een vat ruwe olie steeds verder weg. Aan het begin van de zomer leek 60 dollar de bodem, een paar weken later al was dat 50 dollar en nu komt zelfs de 40 dollar per vat in zicht.

De beursperikelen in China zijn niet de oorzaak voor de oliemalaise, maar maken de markt wel ingewikkelder. De ware reden voor de lage olieprijs is de aanhoudende overproductie. Saoedi-Arabië blijft weigeren om zijn traditionele rol van ‘balansstaat’ te spelen en de kraan dicht te draaien om de prijs op te voeren.

Binnen de OPEC (Organisatie van Olie Exporterende Landen) leidt dat tot forse spanning. Lidstaten als Venezuela en Nigeria, die bijna uitsluitend leven van inkomsten uit olie en gas, eisen dat het kartel snel bijeenkomt om afspraken te maken.

De OPEC kan bijeen worden geroepen als ten minste zeven van de twaalf leden daarom vragen. Maar zolang de belangrijkste lidstaat Saoedi-Arabië geen vergadering wil, komt die er ook niet. De volgende reguliere bijeenkomst staat pas voor begin december op de agenda.

Overigens is het de vraag of de OPEC de prijs in haar eentje kan opdrijven. Rusland zal in geval van productiebeperking, onmiddellijk meer olie op de markt brengen, meent de oud-voorzitter van de OPEC, Hamad Al-Attiyah uit Qatar. Zonder Rusland kan het spel dus niet gespeeld worden, zei hij maandag tegenover de Britse Telegraph.

Voor de Nederlands-Britse oliemaatschappij Shell, die toch al worstelt met de lage olieprijs, komt de beurscrisis op een buitengewoon ongelukkig moment. Het aandeel Shell, dat aanvankelijk goed stand leek te houden, heeft in een jaar al eenderde van zijn waarde verloren. De beurswaarde kelderde van ruim 200 miljard euro in september 2014 naar circa 140 miljard euro nu. De afgelopen dagen duwde het negatieve beurssentiment het aandeel verder naar beneden.

En dat gold ook voor de BG-Group die Shell heeft overgenomen. In april van dit jaar maakte het concern bekend dat het de Britse gasgroep overneemt voor een recordbedrag van 64 miljard euro. De prijs was gebaseerd op 13,50 Britse pond per aandeel.

Inmiddels is het aandeel BG weggezakt naar 9,5 pond. Volgens de Financial Times betekent dit niet meteen dat de overname ter discussie staat. Wel neemt het vertrouwen af dat de deal nog dit jaar, zoals gepland, zal worden afgerond. Bovendien is de vraag of Shell nu niet veel te veel gaat betalen om zich in de verre toekomst te verzekeren van de nummer één positie in vloeibaar gas (LNG).