Tweede ‘Ter Apel’ in Brabant

Ter Apel vergrootte onlangs zijn opvangcapaciteit voor asielzoekers. Foto ANP

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) wil een tweede ontvangstlocatie voor asielzoekers inrichten bij de Brabantse plaats Gilze. Dijkhoff praat daarover met de gemeente, bevestigt zijn woordvoerder na berichtgeving in regionale media. Nu moeten alle asielzoekers zich nog melden in het Groningse Ter Apel. Daar worden ze geïdentificeerd en geregistreerd alvorens hun asielprocedure begint. Het extra aanmeldcentrum is nodig vanwege het gestegen aantal asielzoekers, vooral uit Syrië en Eritrea. Zowel in juni als in juli deden bijna 3.000 mensen een eerste asielaanvraag – meer dan drie keer zo veel als in de wintermaanden. De afgelopen weken werden in Ter Apel soms mensen opgevangen die nog niet waren geregistreerd, schreef Dijkhoff vorige week aan de Tweede Kamer. „Een zeer onwenselijke situatie.” Bij Gilze staat nu al een regulier asielzoekerscentrum, met plaats voor 1.200 mensen. (NRC)