Moskou gaat niets betalen

Rusland gaat Nederland niet compenseren voor de inbeslagname van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Het land legt het vonnis van het Permanente Hof van Arbitrage van maandag naast zich neer, zo liet een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren aan persbureau Reuters weten.

Rusland erkent het hof in Den Haag niet als rechtsprekende instantie. Bovendien zou het accepteren van de uitspraak aanzetten tot het „niet-vreedzaam protesteren op zee”. De Arctic Sunrise werd gebruikt voor protesten van Greenpeace bij een boorplatform van het Russische Gazprom en voer met de Nederlandse vlag. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) noemde de reactie van Rusland „onder de maat”. Hij zei dat de uitspraak van het hof, dat bemiddelt bij geschillen tussen landen, bindend is en dat Rusland zich, net als elk ander land, aan het internationaal recht moet houden. Als Moskou zich dwars blijft opzetten, zal Nederland het tribunaal verzoeken om de procedure voort te zetten, aldus Koenders. Door het schip in september 2013 te enteren en maandenlang vast te houden heeft Rusland het internationale recht geschonden, zo oordeelde het arbitragehof in Den Haag in de maandag gepubliceerde uitspraak. De actie van Greenpeace viel volgens het hof onder het eeuwenoude beginsel van de vrijheid van de wereldzeeën. Rusland moet Nederland daarom een schadevergoeding betalen, ter compensatie van de geleden schade aan het schip, maar ook voor de onterechte detentie van de dertig opvarenden. De hoogte van die schadevergoeding moet in een vervolgzitting nog worden vastgesteld, aldus het hof.

    • NRC