Amsterdamse beurs opent opnieuw lager - ook Shanghai verliest weer

Handel op Euronext. De effectenbeurs opende weer met verlies.
Handel op Euronext. De effectenbeurs opende weer met verlies. Foto ANP / Koen van Weel

Na de kortstondige opleving van gisteren is de Amsterdamse beurs vanmorgen opnieuw in het rood geopend. Bij het luiden van de gong stond de AEX-index 2,5 procent lager op 425 punten. In Azië sloten veel van de belangrijke beurzen juist met verlies, na een goed begin van de handelsdag.

Meteen na opening ging de AEX zelfs nog verder omlaag. Na een kwartier handelen stond de hoofdgraadmeter op het Damrak ruim drie procent in de min. Daarmee is de volledige winst van gisteren al weer verdampt. Toen sloot de AEX namelijk voor het eerst in een week tijd hoger, met een winst van 4,1 procent.

In Azië wist vannacht alleen de Japanse Nikkei zwarte cijfers te schrijven met een plus van ruim drie procent. De beurs van China leek ook lange tijd op weg naar een dergelijke winst, maar zakte in de laatste minuten toch weer in. Uiteindelijk sloot de voornaamste index van Shanghai 1,3 procent lager. Ook de beurs van Hongkong sloot lager.

Verlies Shanghai is minder groot

Ondanks de nieuwe rode cijfers zijn de verliezen in Shanghai vandaag veel minder groot dan op voorgaande dagen. Zo sloot de Chinese beurs gisternacht nog 6,4 procent lager, na een verlies van 8,5 procent op maandag. Voor de Chinese centrale bank waren die cijfers gisteren aanleiding om de rente nog verder te verlagen.

Oorzaak voor de recente koersdalingen zijn de zorgen over de Chinese economie. De beurskoersen in het land waren de laatste tijd te snel opgelopen. De beurs van Shanghai ging in de eerste helft van dit jaar van 2.500 naar 5.000 punten, terwijl de reële economie juist afkoelde. Beleggers zien daarin signalen voor een zeepbel.

Lees ook op NRC Q:Hoe nu verder op de beurs?.