Akkoord brengt Servië en Kosovo dichter bij EU

Servië en Kosovo hebben een akkoord bereikt over een aantal twistpunten die al jaren tot onenigheid leiden. Door het bereikte akkoord komen Servië en Kosovo een stap dichter bij toetreding tot de Europese Unie. Brussel had verdere toenadering beloofd als de twee landen erin zouden slagen hun conflict op te lossen.

De Kosovaarse en Servische leiders hebben gisteren in Brussel onder meer afspraken gemaakt over de integratie van de Servische minderheid in Kosovo. In Kosovo, dat zich in 2008 eenzijdig van Servië afscheidde, wonen voornamelijk etnische Albanezen. Volgens Vucic komen er „uitgebreide rechten” voor de Serviërs.

Ook maakten de leiders van beide landen afspraken over de energie- en watervoorziening, telecommunicatie en infrastructuur. Zo krijgt de voormalige Servische provincie een eigen landnummer voor telefoonverkeer.

Na afloop van de bijeenkomst in Brussel zei Federica Mogherini, de buitenlandcoördinator van de EU, dat de landen een „mijlpaal hebben bereikt” en nu verder kunnen op „het pad richting Europa”.

Servië, dat ruim zeven miljoen inwoners telt, wil al jaren lid van de Europese Unie worden maar wordt in zijn streven onder meer gehinderd door de georganiseerde misdaad en zijn conflict met Kosovo. Kosovo, waar bijna twee miljoen mensen wonen, wil zich ook graag aansluiten bij de EU.