Zal het gegil voor One Direction volgend jaar over zijn?

De populairste boyband ter wereld neemt volgens de laatste geruchten even pauze. Hoe moeten de vier leden van One Direction, en vooral hun fans, nu verder?

Van links naar rechts: Harry Styles, Louis Tomlinson, Liam Payne en Niall Horan. In maart verliet het vijfde One Direction-lid Zayn Malik de band al. Foto AFP/Beeldbewerking NRC

Zou het? Is de populairste boyband ter wereld, One Direction, gevallen? In elk geval voor een jaar, volgens de Britse krant The Sun. Het bericht dat de vier zangers Harry Styles (21), Louis Tomlinson (23), Liam Payne (21) en Niall Horan (21) vanaf maart 2016 „aan soloprojecten willen werken” is breed overgenomen door de internationale media. Fans treuren nu breeduit op de sociale media. One Direction (‘1D’) zelf heeft nog niets willen bevestigen. Of dat handige marketing is rond de nieuwe single ‘Drag me down’ (die in vier dagen meer dan 19.550.000 keer werd bekeken op YouTube) is speculatie. Een woordvoerder zei tegen persbureau AP nergens op in te gaan.

Volgens de anonieme bron in The Sun is het besluit dit weekend genomen en staan „alle leden achter de beslissing”. In maart verliet het vijfde, zeer begeerde, One Direction-lid Zayn Malik (22) de band al. Britse media als The Guardian schrijven nu dat als de berichten kloppen, het voorlopige laatste concert van 1D op 31 oktober is, in het Engelse Sheffield. Het vijfde album, dat uitkomt in november, zal dan geen tournee krijgen. 

Wie de popgeschiedenis volgt, weet dat dit het dan wel was. Wat jongensgroepen van de afgelopen twintig jaar als New Kids on The Block, Take That, Backstreet Boys, ’N Sync en ook de Nederlandse band Doe Maar met elkaar gemeen hadden, is hoe hard tienermeisjesharten voor hen klopten. Met hun liedjes, video’s, eigen apps en films viel ook One Direction massahysterie ten deel. Met groot fanatisme werd urenlang buiten hun hotel gewacht. Oorverdovende gegil klonk bij concerten.

En ook het intense verdriet en ongeloof als de boyband stopt, of het ene bandlid eruitstapt, is van alle generaties. Al valt er nu ook redelijk wat ‘begrip’ onder de 1D-fans te bespeuren. De formulering van tijdelijke ‘pauze’ landt tenslotte zachter dan de harde boodschap dat ze elkaar zat zijn.

Individueel weinig succesvol

De levensduur van dergelijke bands is een min of meer uitgestippeld patroon. De gewiekste producer, platenbaas of manager zet de – meestal vijf – jongens of meisjes bij elkaar: de knappe, de grappige, de rebelse, de zachte en de slimme. Vijf leuk gestileerde imago’s – de hele vriendinnengroep wordt er gelukkig van. De inzet: zoveel mogelijk hits in korte tijd, en onafgebroken de wereld rondtoeren. Dan verlaat na een tijdje het aantrekkelijkste lid óf het tegendraadse buitenbeentje de gefabriceerde groep voor een solocarrière. De overige jonge goden gaan nog een tijdje vol frisse moed door, en breien er vervolgens ook een einde aan.

Deze populaire Britse boyband was vijf jaar samen – een relatief lange tijd voor een samengestelde band. De vijf leden leerden elkaar kennen bij de Britse versie van The X Factor in 2010. Individueel waren ze weinig succesvol, maar toen jurylid Simon Cowell ze samen op het podium zette, werden ze derde. Hun eerste single ‘What makes you beautiful’ stond direct op nummer 1 in de UK Charts.

One Direction groeide vervolgens wereldwijd uit tot de opvolger van populaire bands als het Britse Take That en de Amerikaanse groep Backstreet Boys. De zangers, die in tegenstelling tot eerder genoemde groepen overigens geen gechoreografeerde pasjes brachten, maakten elk jaar een nieuw album. Ze verkochten er wereldwijd zo’n 50 miljoen. In 2014 werden ze door Forbes geschat op de één na meest verdienende beroemdheden onder de 30 jaar, met een inkomen van 75 miljoen in het jaar 2013-2014. Hun liedjes zijn meer dan een miljard keer afgespeeld op muziekdienst Spotify.

En nu? De focus op ieders eigen muziek natuurlijk, zoals het de droom van ieder ex-boy- en girlbandlid betaamt. Favoriet Harry Styles maakt daarmee de meeste kans. Sony Music zou plannen hebben voor een soloplaat. En ook Hollywood ziet het in hem. Van de overige leden zullen we, naar goed boybandgebruik, uiteindelijk nog weinig vernemen. Tot de goedbetaalde reünie zich aandient, natuurlijk. Zie de recente tournees en albums van de Backstreet Boys en Take That.

    • Amanda Kuyper