Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Video: een kijkje in een trainingskamp voor vrouwelijke PKK-strijders

Ze trainen al ruim 20 jaar in het grensgebied tussen Turkije, Irak en Iran. Maar sinds vorig jaar zijn de Koerdische PKK-strijders een cruciaal onderdeel geworden in de strijd tegen IS. De BBC nam een kijkje bij een trainingskamp van vrouwelijks PKK-strijders.

Ze trainen al ruim twintig jaar in het grensgebied tussen Turkije, Irak en Iran. Maar sinds vorig jaar zijn de Koerdische PKK-strijders een cruciaal onderdeel geworden in de strijd tegen terreurbeweging IS. De BBC nam een kijkje bij een trainingskamp van vrouwelijks PKK-strijders.

Het lijken gewone jonge dames. Maar de vrouwen worden in de PKK-kampen getraind tot geharde strijders. Iedere dag staan ze voor dag en dauw om 4.30 uur op voor fysieke training, gevechtsoefeningen en klassikaal onderwijs. Sinds Turkije onlangs de bombardementen op de PKK hervatte, vinden de lessen grotendeels ondergronds plaats.

Yezidi’s

Jarenlang bestond de PKK vrijwel uitsluitend uit Koerden die zich wilden inzetten voor een eigen staat en voor meer rechten voor Koerden. Maar sinds IS vorig jaar oprukte naar de Sinjarberg hebben zich ook honderden yezidi’s aangesloten bij de strijdgroep. In het gebied gijzelde IS honderden yezidi-vrouwen en meisjes, die veelal als seksslavinnen werden weggegeven of doorverkocht.

Een jonge PKK-vrouw legt uit waarom ze zich bij de beweging heeft aangesloten:

“Ik ben hier om wraak te nemen voor Sinjar en Kobani. Voor alle kinderen en moeders die werden gevangengenomen door IS. Ik wil niet dat wat daar gebeurd is ergens anders gebeurt.”

Terroristische organisatie

De PKK, die vecht voor een onafhankelijke Koerdische staat, heeft het nooit makkelijk gehad. Turkije en veel andere landen zien de beweging als een terroristische organisatie. Sinds vorige maand voert Turkije luchtaanvallen uit op de PKK, omdat de beweging aanslagen en aanvallen op Turks grondgebied zou hebben gepleegd.

Toch is de PKK samen met de YPG, een andere Koerdische strijdgroep, een van de belangrijkste partijen in de strijd tegen IS. Een van de vrouwelijke PKK-strijders weet wel waardoor dat komt:

“Legers in de regio vechten alleen tegen IS omdat ze daarvoor betaald worden. Wij zijn allemaal vrijwilligers. Een vrijwillige strijdkracht denkt na over de toekomst en is bereids offers te brengen om die beter te maken.”