Verdacht raadslid heeft trauma door haar aanhouding

Het OM heeft een „stevige zaak” tegen oud-VVD-fractievoorzitter De Kruif. Haar advocaat vindt het onzin.

Een boot, een jetski, auto’s en een caravan. Volgens het OM kocht ex-politica Kathalijne de Kruif (44) die niet met haar eigen geld, maar wilde ze met de aankopen geld witwassen. Geld afkomstig uit hennephandel.

Gisteren was de eerste regiezitting in de rechtszaak tegen De Kruif. Samen met zeven anderen wordt zij verdacht van deelname aan een criminele organisatie die onder andere actief was in Utrecht, Hilversum en Veenendaal. De zeven anderen worden ook verdacht van het telen en handelen in hennep, De Kruif niet.

De Kruif was tot maart dit jaar fractievoorzitter van de VVD in de Utrechtse gemeente Stichtse Vecht. Ze werd aangehouden op grond van belastende informatie afkomstig uit een tap van haar telefoon en die van haar partner – ook verdachte in de zaak.

Het OM maakte gisteren de officiële aanklacht tegen De Kruif bekend. Ze wordt ervan beschuldigd een „gewoonte te hebben gemaakt” van witwassen. Ook zou ze lid zijn van een criminele organisatie en een imitatiewapen, een balletjespistool, bezitten. Voor de aanschaf van de boot zou ze een valse koopovereenkomst aan de rechter hebben laten zien.

Allemaal onzin, volgens Claudia van Oort, de advocaat van De Kruif. „Ze heeft altijd goede banen gehad en kocht de spullen met haar eigen geld.” De betrokkenheid zou slechts een gevolg zijn van haar relatie met een van de verdachten. Van hem zou ook het balletjespistool zijn, zegt de advocaat.

Van Oort vindt de vervolging dan ook vreemd. Des te meer omdat eerder dit jaar de rechter-commissaris en de rechtbank al oordeelden dat er onvoldoende grond was voor verdenking van de ex-politica was.

Het OM zet de vervolging toch door. Er ligt een „stevige zaak met een ernstige verdenking” ten opzichte van De Kruif, zegt een van de officieren ter zitting. De Kruif zou bijvoorbeeld geweten hebben van de hennepteelt. „Iemand kennen wil niet zeggen dat je ook kennis hebt van wat diegene allemaal doet”, reageert Van Oort.

Van Oort pleit daarom voor een vrijspraak op alle feiten waarvan De Kruif verdacht wordt. Volgens haar wist De Kruif niks van de hennepteelt en nam ze daarom geen deel aan een criminele organisatie. In dat geval kan er ook geen sprake zijn van witwassen: om dat te bewijzen is die deelname en kennis namelijk vereist.

Psychische problemen

Zelf was De Kruif gisteren niet op de zitting aanwezig, terwijl ze er eigenlijk toe was verplicht. Die voorwaarde was eerder gesteld bij het schorsen van de voorlopige hechtenis, maar in overleg met OM en rechtbank werd daarvan afgezien.

Volgens advocaat Van Oort heeft de zaak grote impact op De Kruif. De aanhouding en de media-aandacht hebben een angststoornis en een posttraumatische stress-stoornis (PTSS) veroorzaakt. De aanwezigheid van de pers zou uitermate belastend voor haar zijn, aldus Van Oort. Bij de inhoudelijke behandeling zal De Kruif wel aanwezig zijn. Wanneer die plaatsvindt is nog niet bekend. Eerst moeten er nog meer getuigen gehoord worden.

Informatie uit de getapte gesprekken leidde in februari tot nóg een verdenking, namelijk schending van ambtsgeheim. De Kruif zou geheime informatie over de burgemeestersbenoeming in Stichtse Vecht hebben gelekt naar partijgenoot en oud-wethouder Piet Ploeg. Het onderzoek naar deze zaak wordt gedaan door het OM in Oost-Nederland, omdat Ploeg eerder bij het OM in Utrecht werkte.

Tot op heden wordt De Kruif in deze zaak nog niet officieel vervolgd. Advocaat Van Oort vermoedt dat het OM de zaak laat liggen.

    • Anne Vegterlo