FNV verliest kort geding Vos

Foto Vos

Als de FNV wil aantonen dat transportbedrijf Vos zich schuldig maakt aan schijnconstructies met buitenlandse chauffeurs, moet de vakbond een bodemprocedure beginnen en zijn stellingen beter onderbouwen. Dat heeft de rechtbank in Zwolle gisteren bepaald in een kort geding dat FNV tegen de Vos had gespannen.

De FNV stelt dat het transportbedrijf, met 250 trucks, 300 opleggers en vier vestigingen in Nederland, drie in Litouwen en één in Roemenië, de cao ontduikt. Vos zou Roemeense en Litouwse chauffeurs structureel inlenen, maar hun minder dan het wettelijk minimumloon betalen en niet informeren over hun cao-rechten.

De vakbond vorderde een schadevergoeding van 17.500 euro. De kantonrechter vindt dat de FNV onvoldoende heeft aangetoond dat ‘gedetacheerde’ chauffeurs altijd onder de Nederlandse cao-bepalingen vallen. De vakbond spreekt in een persbericht van een „teleurstellende uitspraak” en kondigt een bodemprocedure aan. (NRC)