Aantal studenten dat pabo-opleiding wil volgen met 30 procent afgenomen

Het aantal studenten dat zich heeft aangemeld voor de opleiding tot leerkracht basisonderwijs (pabo) is 30 procent lager dan vorig jaar. Oorzaak is de invoering van hogere toelatingseisen, aldus de Algemene Onderwijsbond (AOb). Bij sommige opleidingen zou het aantal aanmeldingen zelfs zijn gehalveerd. Vorig jaar begonnen nog 5.730 studenten op de 25 Nederlandse pabo’s. Nieuwe studenten zijn vanaf nu verplicht een toelatingstest te doen in de vakken aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek. Volgens de AOb zien scholieren die toetsen als een soort toelatingsexamen, wat afschrikt. Op het ministerie van Onderwijs was verwacht dat de hogere eisen zouden leiden tot minder aanmeldingen. „De kans op een succesvolle studie is hierdoor groter. We verwachten dan ook dat er minder studenten uitvallen.” (ANP)