Eet zoveel je op kan en let niet op de bacteriën

Vette vis eten is goed voor de gezondheid. Maar vaak niet in sushirestaurants waar je zoveel mag eten als je op kunt. De rauwe vis die deze restaurants opdienen is vaak onhygiënisch en niet vers, volgens onderzoek van de Consumentenbond. In 64 van de onderzochte sushi zaten te veel bacteriën en geen restaurant scoorde hoger dan 5.9.

De Consumentenbond deed een ‘mystery onderzoek’ in twintig all-you-can-eat-sushirestaurants in Nederland en liet 160 sushihapjes in het lab onderzoeken. Daaruit bleek dat sushi vaak te lang of te warm wordt en dat de koks vieze snijplanken gebruikten of hun handen niet genoeg wasten. Directeur Bart Combée van de Consumentenbond, roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op meer onderzoek te doen én dit te publiceren. „Juist bij sushi met rauwe vis is het extra belangrijk dat de boel vers en schoon is”, zegt Combée in een persbericht.

Behalve naar ziekteverwekkers keek een onderzoekspanel van de Consumentenbond ook naar de hoeveelheid vulling en naar de smaak van de sushi. De restaurants Itoshii in Hoofddorp en You Hachi in Hillegom eindigden bovenaan, zij scoorden beiden een „krappe voldoende”. Bij Shabu Shabu Haarlem en Sushi Koi uit Arnhem bevatten alle geteste sushi te veel bacteriën.