Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Sport

Sifan Hassan wint brons op 1.500 meter bij WK atletiek

Sifan Hassan (M) op weg naar brons.
Sifan Hassan (M) op weg naar brons. Foto AFP

Sifan Hassan heeft Nederland vanmiddag een nieuwe medaille bezorgd op de wereldkampioenschappen atletiek in China. De 22-jarige atlete werd derde op de 1.500 meter, de afstand waarop ze vorig jaar al Europees kampioen werd. De wereldtitel gaat naar de Ethiopische Genzebe Dibaba in een tijd van 4.08,09.

Hassan is de derde Nederlandse vrouw ooit die een medaille behaalt op de WK atletiek, dat sinds 1983 wordt georganiseerd. Twee jaar geleden was Dafne Schippers de eerste met haar bronzen plak op de zevenkamp. Gisteren behaalde ze ook de tweede, toen Schippers als tweede eindigde op de 100 meter sprint.

Hassan leek ingesloten

Aanvankelijk leek Hassan een moeilijke race tegemoet te gaan, toen de geboren Ethiopische ingesloten raakte in de achterhoede van het groepje finalisten. Eenmaal daaruit bevrijd begon ze - met nog zo’n anderhalve ronde te gaan - echter aan een indrukwekkende inhaalrace en haalde ze de ene na de andere tegenstander in.

In de laatste bocht liep Hassan zelfs kort op de tweede plek, met voor haar alleen Dibaba, maar werd kort voor de streep nog voorbijgestoken door de Keniaanse Faith Kipyegon. Dibaba was op dat moment al over de streep. De Keniaanse, die al vroeg in de finale versnelde, liep vrij onbedreigd naar de titel.

Tevreden met haar derde plaats was Hassan vlak na de race allerminst. Tegenover de camera’s van de NOS vond ze dat ze één grote fout maakte tijdens haar race:

“Ik had eerder naar voren moeten lopen. Nu verspilde ik te veel energie. Zo jammer. Ik was gewoon goed. Ik ben nog nooit zo in vorm geweest. Dit was echt mijn fout.”

Martina door op de 200 meter

Eerder op de dag wist sprinter Churandy Martina zich al eenvoudig te plaatsen voor de halve finales van de 200 meter. De voormalig Europees kampioen op die afstand werd tweede in zijn serie met een tijd van 20,22 seconden, zijn beste prestatie van dit seizoen. De Panamees Alonso Edward won in 20,11.

Martina komt morgen opnieuw in actie, dan bij de halve finales van de 200 meter. Eerder dit toernooi deed de 31-jarige atleet van Curaçao ook al mee aan de 100 meter sprint. Daar strandde hij toen in de halve finales. Na afloop klaagde Martina volgens persbureau ANP over pijn in zijn benen.