Moskou legt uitspraak Arctic Sunrise naast zich neer - Koenders boos

Bezoekers krijgen een rondleiding op de Arctic Sunrise, in april van dit jaar. Foto ANP / Bart Maat

Rusland gaat Nederland niet compenseren voor de inbeslagname van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Het land legt het vonnis van het Permanente Hof van Arbitrage van gisteren naast zich neer, zo liet een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zojuist aan persbureau Reuters weten.

Volgens de zegsvrouw erkent Rusland het hof in Den Haag niet als rechtsprekende instantie. Bovendien zou het accepteren van de uitspraak aanzetten tot het “niet-vreedzaam protesteren op zee”. De Arctic Sunrise werd gebruikt voor protesten van Greenpeace bij een boorplatform van het Russische Gazprom en voer met de Nederlandse vlag.

Update 19.24 uur: Minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) noemde de reactie van Rusland “onder de maat”, meldt persdienst ANP. Hij zei dat de uitspraak van het hof bindend is en dat Rusland zich, net als ieder ander land, aan het internationaal recht moet houden. Als Moskou zich dwars blijft opstellen, zal Nederland het tribunaal verzoeken om de procedure voort te zetten, aldus Koenders.

‘Rusland schond internationaal recht’

Door het schip in september 2013 te enteren en maandenlang vast te houden heeft Rusland het internationale recht geschonden, zo oordeelde het arbitragehof in Den Haag in de gisteren gepubliceerde uitspraak. De actie van Greenpeace viel volgens het hof onder het eeuwenoude beginsel van de vrijheid van de wereldzeeën.

Rusland moet Nederland daarom een schadevergoeding betalen, ter compensatie van de geleden schade aan het schip, maar ook voor de onterechte detentie van de dertig opvarenden. De hoogte van die schadevergoeding moet in een vervolgzitting nog worden vastgesteld, aldus het hof dat bemiddelt bij geschillen tussen landen.

Rusland beschuldigde bemanning van piraterij

De Russen houden echter vol dat de dertig koppige bemanning, die bekend kwam te staan als de ‘Arctic 30’ zich schuldig maakten aan piraterij. Ze legden daarop het schip bijna een jaar lang aan de ketting in Moermansk. De bemanning werd na ruim twee maanden vrijgelaten, nadat ze amnestie hadden gekregen van president Poetin.

De beschuldiging van piraterij houdt volgens het Permanente Hof van Arbitrage geen stand, omdat de actievoerders geen schip maar een olieplatform betraden. Van ‘hooliganisme’ en ‘terrorisme’ was evenmin sprake, stelt het hof. De Arctic Sunrise keerde vorige zomer terug in Nederlandse wateren.

    • Joost Pijpker